Nyhet | Pediatrik

Koppling mellan trauma i barndom och fetma i vuxen ålder

Barn som blivit utsatta för övergrepp i barndomen kan öka risken för fetma i vuxen ålder. Det visar en meta-analys av tidigare gjorda studier. Analysen är gjord av forskare på Karolinska institutet och är publicerad i tidskriften Obesity Reviews.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-09-10
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Studien visar tydligt att svåra livshändelser lämnar spår som manifesterar sig först långt senare i livet. Mekanismerna bakom det förloppet inkluderar ökad stress, negativa tanke- och känslomönster, psykisk ohälsa, ökad inflammation, påverkan på immunförsvaret och metabola rubbningar, säger Erik Hemmingsson, forskare vid institutionen för medicin, Huddinge vid Karolinska Institutet och även knuten till Överviktscentrum, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Tillsammans med kollegor har Erik Hemmingsson analyserat 23 studier där sammanlagt 112 000 deltagare ingår. De har räknat fram att risken för fetma var 34 procent högre hos vuxna som utsatts för övergrepp som barn än hos andra vuxna. 

Annons
Annons

Analysen visar att det finns ett orsakssamband mellan övergrepp och fetma.

– Men alla som utsatts för övergrepp utvecklar inte fetma, och alla med fetma har inte varit med om övergrepp, så det finns självklart fler orsaker. Samtidigt ska vi komma ihåg att övergrepp mot barn är vanligare än vi tror och behöver lyftas fram. Mellan fem och tio procent av den vuxna befolkningen säger sig ha varit utsatt för övergrepp av något slag under barndomen, säger Erik Hemmingsson.

Erik Hemmingssons förhoppning är att slå hål på fördomarna som finns om överviktiga – bilden av att det uteslutande handlar om kost och motion.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska institutet - http://news.cision.com/se/karolinska-institutet/r/trauma-i-barndomen-kan-ge-fetma-i-vuxen-alder,c9636989

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons