Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Kraftig minskning av övervikt hos barn

Övervikt och fetma hos barn blir allt ovanligare, men det finns en klyfta mellan huvudstaden och övriga landet. Finn Rasmussen, professor i Socialmedicin vid Karolinska institutet har lett den ännu inte publicerade studien. Där kan man se att andelen överviktiga barn åttaåriga flickor i Stockholms läns minskade från 17 procent till drygt 10 procent 2003-2011. Pojkar i samma ålder har liknande utveckling.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-07-09

Annons

Finn Rasmussen, professor i Socialmedicin vid Karolinska institutet har lett den ännu inte publicerade studien. Där kan man se att andelen överviktiga barn åttaåriga flickor i Stockholms läns minskade från 17 procent till drygt 10 procent 2003-2011. Pojkar i samma ålder har liknande utveckling.

– En sådan här minskning kan man inte se utan att det blir en ändring i barnens matvanor och den fysiska aktiviteten. Det beror väldigt mycket på föräldrarna, deras levnadsvanor och vad man har i kylskåpet, helt enkelt, säger han.

Annons
Annons

I övriga landet syns en minskning, dock mycket liten sådan. Nu krävs satsningar för att fortsätta minskningen ordentligt i hela Sverige, anser forskare.

Claude Marcus, professor i pediatrik att BVC:s roll är viktig om man ska lyckas minska övervikt och fetma hos barn nationellt. Men även att kommuner och landsting utbildar personal på skolor, förskolor och fritids.

– Matmönster påverkas väldigt tidigt, och barns vilja att äta allsidigt grundläggs också under de första åren. Även rytmen, att man ska äta regelbundet, tror vi också är väldigt viktigt, säger Marcus.

Annons
Annons

    Källor

  • Svd.se - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/barns-overvikt-minskar-kraftigt-i-stockholm_3727230.svd

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.