Nyhet | Pediatrik

Låg risk för smittspridning av infektionssjukdomar bland barn

Under 2015 kom många människor till Sverige för att söka asyl, människor från främst Syrien, Irak och Afghanistan. Enligt Migrationsverket rör det sig om cirka 70 000 barn under 18 år. Mot bakgrund av det har Folkhälsomyndigheten gjort en bedömning av risken för smittspridning av infektionssjukdomar bland barn.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Folkhälsomyndighetens slutsats är att risken är låg för de allvarliga sjukdomarna, främst tack vare hög vaccinationstäckning bland barn som bor i Sverige.

– Däremot kan det finnas en högre risk för smittspridning mellan barnen som har flytt till Sverige, främst på grund av att många inte har fått vaccin i ursprungslandet. Det är därför viktigt att hälso- och sjukvården i Sverige erbjuder barnen hälsoundersökningar och vaccinationer så tidigt som möjligt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

    Källor

  • Filkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2016/maj/lag-risk-for-spridning-av-allvarliga-infektionssjukdomar-bland-barn/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons