Nyhet | Pediatrik

LCHF farligt för barn med diabetes

Barnläkare varnar föräldrar som har barn med diabetes typ 1 för den populära LCHF-dieten – sett flera fall där barn tagit skada av att äta mycket fett och kött men nästan inga kolhydrater. Trots det marknadsförs den så kallade LCHF-dieten intensivt på nätet. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-06
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Överläkare Gun Forsander vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg varnar för felaktig information och rent livsfarliga råd kring barn med diabetes typ 1.

– Exempelvis så kan någon framföra att barn med typ 1-diabetes överhuvudtaget inte behöver insulin och det är ett råd som leder till döden för barnet om man följer det, säger hon.

Föräldrar tror LCHF gör barnet friskare

Annons
Annons

På hemsidan Dagens diabetes beskrivs hur en diabetessjuk åttaårig pojke kommer till sjukhuset. Han kräks och gråter och hans blodvärden är långt ifrån normala. Hans föräldrar berättar att hela familjen äter en strikt LCHF-diet. Trots att läkaren bestämt avråder från LCHF till barn med diabetes, vill föräldrarna inte lyssna och läkaren överväger att be socialtjänsten att omhänderta pojken.

Föräldrar med den inställningen har Gun Forsander träffat flera gånger. 
LCHF-kost kan stabilisera blodsockernivåerna hos vissa barn och det är en av anledningarna till att föräldrar tror att dieten gör barnen friskare och att man då kan ge mindre insulin till barnet.

Men det menar Gun Forsander är en missuppfattning då riskfaktorerna för komplikationer på sikt när det gäller diabetes typ 1 inte bara handlar om blodsockret. Blodfetter, blodtryck och andra faktorer måste tas i beaktande vid behandling av barn med diabetes typ 1. 

Annons
Annons

    Källor

  • Sr Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6404797

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons