Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Alla spädbarn kommer erbjudas kostnadsfri vaccination mot rotavirus

Rotavirusinfektion är en mycket smittsam och vanlig mag-tarminfektion som ger diarré och kräkningar, ibland med uttorkning som följd. Men från och med september 2019 kommer vaccin mot rotavirusinfektion erbjudas kostnadsfritt till spädbarn i hela landet. Vaccination mot rotavirus kommer alltså införas i det allmänna vaccinationsprogrammet.


Publicerad den: 2019-08-28
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

bebis-vaccin-rotavirus
Annons

Rotavirusinfektion är mycket smittsamt. Symtomen är diarré och kräkningar, ibland med uttorkning som följd. I miljöer där det rör sig mycket folk, som på dagis och sjukhus, sprider sig sjukdomen snabbt till många personer, både patienter och personal. Barn är dessutom särskilt utsatta för maginfluensa eftersom deras immunförsvar är mindre utvecklat än hos vuxna. Enligt Folkhälsomyndigheten insjuknar nästan alla barn en eller flera gånger före fem års ålder i en rotavirusinfektion - om de inte är vaccinerade.

Ges i form av droppar i munnen

Vaccination mot rotavirusinfektion har tidigare införts i över 90 länders vaccinationsprogram, uppger Folkhälsomyndigheten. Vaccinet ges till barn vid 6 veckors och vid 3 månaders ålder, i form av droppar i munnen. Tio regioner i Sverige har sedan tidigare inför vaccination mot viruset, men nu när rotavirusinfektion kommer att omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet får alla barn i landet lika möjlighet att få skydd mot sjukdomen.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/augusti/nu-ska-alla-spadbarn-erbjudas-vaccination-mot-magsjukevirus/

Annons
Annons
Annons

Annons