Nyhet | Pediatrik

Maktlekar allt vanligare bland barn och unga

Suddgummibögen, blodkrona, och böghögen är några exempel på maktlekar bland barn och unga. Och ibland är dessa maktlekar brutala sätt för unga att bli accepterade i gruppen, uppger SVT Rapport. -Blodkronan. Man ska skjuta en enkrona på knogarna tills de börjar blöda, berättar Greta Stenström, kamratstödjare på Järla skola i Nacka,

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-10-06
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Suddgummibögen, blodkrona, och böghögen är några exempel på maktlekar bland barn och unga. Och ibland är dessa maktlekar brutala sätt för unga att bli accepterade i gruppen, uppger SVT Rapport.

– Blodkronan. Man ska skjuta en enkrona på knogarna tills de börjar blöda, berättar Greta Stenström, kamratstödjare på Järla skola i Nacka,

Annons
Annons

På Järla skola arbetar man nu aktivt för att stoppa de värsta maktlekarna.

– Bögtetstet. Då har man ett sudd som man gnuggar mot handen tills det börjar blöda. Blir man ledsen kallas man för bög säger kamratstödjaren Emma Alenius.

Maktlekar i olika former har länge förekommit på alla svenska skolor. Förlagsredaktören Sannie Wedberg har gett ut två böcker om maktlekar och föreläser om det hon kallar för det dolda gruppvåldet.

Annons
Annons

– De som är vuxna berättar att de kanske lekte fem maktlekar under hela sin uppväxt. För ungdomar som växer upp i dag kan det handla om upp till tio lekar på en och samma dag. Då kan det bli ganska mycket våld och skador också.

    Källor

  • SVT Rapport - http://svt.se/2.22620/1.2557103/maktlekarna_okar_bland_landets_unga

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons