
Mer läkemedel hämtas ut till barn efter gratisreform
Fler barn har under de senaste åren fått tillgång till sin ordinerade medicin. Detta efter att läkemedel till barn blev gratis 2016. En framgångsrik reform, konstaterar Socialstyrelsen i en utvärdering, rapporter Dagens Medicin.
Sedan 1 januari 2016 är läkemedel till barn upp till 17 år gratis. Året före reformen infördes hade 39 procent av barnen fått sina läkemedel uthämtade. År 2018 var siffran 43 procent.
Syftet med reformen var bland annat att inga barn skulle behöva avstå medicin på grund av sina föräldrars ekonomi. Med den aspekten i åtanke bedömer Socialstyrelsen att reformen haft god effekt, något som specificeras i en utvärdering.
Större kostnader
Kostnaderna för läkemedlen blev större än beräknat. Förmånskostnaderna för regionerna på 510 miljoner kronor under det första året, en ökning på 180 miljoner kronor 2017 och 80 miljoner 2018.
Den summan som patienterna tidigare betalade står för 70 miljoner av de ökade kostnaderna.
I Socialstyrelsen rapport konstateras att en hel del av de recept som skrivs ut aldrig hämtas ut. Drygt 20 procent av de läkemedel som skrevs ut till barn 0-17 år från november 2016 till oktober 2017 hämtades aldrig ut.
– Detta kan bero på att barnets besvär gått över eller att man har läkemedel hemma sedan tidigare, säger Staffan Söderberg, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Endast förmånsklassade läkemedel omfattades av gratisreformen.
Fortbildning: Vad vet du om PPMS?
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/10/17/okning-av-lakemedel-till-barn-efter-gratisreform/
Källor
-
ADHD hos barn och ungdomar
ADHD har en prevalens på 2-5 procent. Genetiska faktorer har i de flesta fall avgörande betydelse för uppkomsten av ADHD. Idag anser man att ett flertal gener är inblandade i ett komplext mönster.
-
Checklista – att tänka på vid hosta hos barn
Titt som tätt besöker barn vårdcentralen på grund av hosta och liknande förkylningssymtom. Många gånger beror hostan på ofarliga tillstånd, men vissa tecken och symtom bör du som sjukvårdspersonal och allmänläkare vara extra uppmärksam på.
-
Mässling (morbilli)
Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomar vi känner till. Att vaccinera är viktigt för att undvika allvarliga komplikationer, som exempelvis encefalit som drabbar 1 av 1000 sjuka.
-
Skärmtid oroar småbarnsföräldrar – vad är lagom?
Hur digitala medier påverkar småbarn råder det delade meningar om. Viss forskning talar för att det skulle vara skadligt medan annan forskning hävdar det motsatta. I en svensk studie kartlägger forskarna spädbarns skärmtid och hur den påverkar barns språkutveckling.
-
Så bemöter du kunskapsmotstånd om vaccin
I takt med att fler vaccin gör entré i vården växter oron hos allmänheten, i synnerlighet bland föräldrar som ska ta beslut om att vaccinera sina barn. Hur bemöter du som läkare denna typ av kunskapsmotstånd? Den frågan lockade över 200 läkare, sjuksköterskor och andra berörda till årets Vaccindag.
-
Skolios
-
Erythema infectiosum
En infektionssjukdom orsakad av parvovirus B19. Smittan är luftburen och förekommer framförallt hos barn och unga i åldersgruppen 5–15 år.
-
Höftledsdysplasi/höftinstabilitet hos nyfödda
Ett sjukdomsspektrum som innefattar medfödd luxation och instabilitet av höftleden men även senare anatomisk omognad av höftleden med dålig täckning av höftkulan via ett acetabulum som är grunt och lutar för brant.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu