Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Mer läkemedel hämtas ut till barn efter gratisreform

Fler barn har under de senaste åren fått tillgång till sin ordinerade medicin. Detta efter att läkemedel till barn blev gratis 2016. En framgångsrik reform, konstaterar Socialstyrelsen i en utvärdering, rapporter Dagens Medicin. 


Publicerad den: 2019-10-18
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Mer läkemedel hämtas ut till barn efter gratisreform
Annons

Sedan 1 januari 2016 är läkemedel till barn upp till 17 år gratis. Året före reformen infördes hade 39 procent av barnen fått sina läkemedel uthämtade. År 2018 var siffran 43 procent.

Syftet med reformen var bland annat att inga barn skulle behöva avstå medicin på grund av sina föräldrars ekonomi. Med den aspekten i åtanke bedömer Socialstyrelsen att reformen haft god effekt, något som specificeras i en utvärdering.

Större kostnader

Kostnaderna för läkemedlen blev större än beräknat. Förmånskostnaderna för regionerna på 510 miljoner kronor under det första året, en ökning på 180 miljoner kronor 2017 och 80 miljoner 2018.
Den summan som patienterna tidigare betalade står för 70 miljoner av de ökade kostnaderna.

I Socialstyrelsen rapport konstateras att en hel del av de recept som skrivs ut aldrig hämtas ut. Drygt 20 procent av de läkemedel som skrevs ut till barn 0-17 år från november 2016 till oktober 2017 hämtades aldrig ut.

– Detta kan bero på att barnets besvär gått över eller att man har läkemedel hemma sedan tidigare, säger Staffan Söderberg, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Endast förmånsklassade läkemedel omfattades av gratisreformen.

Fortbildning: Vad vet du om PPMS? 

Annons
Annons

 

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/10/17/okning-av-lakemedel-till-barn-efter-gratisreform/

Annons
Annons
Annons

Annons