Mer läkemedel hämtas ut till barn efter gratisreform
Fler barn har under de senaste åren fått tillgång till sin ordinerade medicin. Detta efter att läkemedel till barn blev gratis 2016. En framgångsrik reform, konstaterar Socialstyrelsen i en utvärdering, rapporter Dagens Medicin.

Sedan 1 januari 2016 är läkemedel till barn upp till 17 år gratis. Året före reformen infördes hade 39 procent av barnen fått sina läkemedel uthämtade. År 2018 var siffran 43 procent.
Syftet med reformen var bland annat att inga barn skulle behöva avstå medicin på grund av sina föräldrars ekonomi. Med den aspekten i åtanke bedömer Socialstyrelsen att reformen haft god effekt, något som specificeras i en utvärdering.
Större kostnader
Kostnaderna för läkemedlen blev större än beräknat. Förmånskostnaderna för regionerna på 510 miljoner kronor under det första året, en ökning på 180 miljoner kronor 2017 och 80 miljoner 2018.
Den summan som patienterna tidigare betalade står för 70 miljoner av de ökade kostnaderna.
I Socialstyrelsen rapport konstateras att en hel del av de recept som skrivs ut aldrig hämtas ut. Drygt 20 procent av de läkemedel som skrevs ut till barn 0-17 år från november 2016 till oktober 2017 hämtades aldrig ut.
– Detta kan bero på att barnets besvär gått över eller att man har läkemedel hemma sedan tidigare, säger Staffan Söderberg, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Endast förmånsklassade läkemedel omfattades av gratisreformen.
Fortbildning: Vad vet du om PPMS?
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/10/17/okning-av-lakemedel-till-barn-efter-gratisreform/
Källor
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Många söker inte hjälp för barns sängvätning
Många barn har problem med sängvätning upp i skolåldern. Netdoktors undersökning bland över 800 föräldrar till barn som kissar i sängen visar att endast sex av tio familjer hade sökt hjälp av vården.
-
Impetigo (svinkoppor)
En bakteriell hudinfektionen som yttrar sig som vätskefyllda blåsor, vanligtvis lokaliserade i ansiktet men även på händer, handleder och bål. Svinkoppor drabbar omkring tre procent av alla barn någon gång.
-
Mässling (morbilli)
Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomar vi känner till. Att vaccinera är viktigt för att undvika allvarliga komplikationer, som exempelvis encefalit som drabbar 1 av 1000 sjuka.
-
Ny teknik kartlägger varför skärmtid för småbarn är skadligt
Hjärnforskaren Patricia Kuhls studie visar att en timmes skärmtid per vecka minskar småbarns ordförråd med fem till sex ord jämfört med barn som inte ser på skärm alls.
-
Lägesbetingad (positionell) skallasymmetri
-
Intellektuell funktionsnedsättning
Utvecklingsavvikelse som visar sig under barn- eller ungdomstiden och som innefattar funktionssvårigheter inom tre domäner – kognitiva, sociala och praktiska.
-
Autism (autismspektrumtillstånd)
Autism är ett neuropsykiatriskt tillstånd som förekommer hos minst en procent av befolkningen. Svårighetsgraden vid autismspektrumtillstånd delas in i tre olika nivåer.