Nyhet | Pediatrik

Ny behandling mot ögoncancer hos små barn

Små barn som drabbas av cancer i ögat kan tack vare en ny behandlingsmetod som nu kommit till Sverige få behålla sitt öga, istället för att det opereras bort.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-01-13
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Varje år drabbas mellan sex till sju barn av retinoblastom, ögoncancer. Sjukdomen drabbar bara små barn och det händer att det sjuka ögat ofta måste opereras bort, något som nu kan komma att ändras.

– På barn med ensidigt retinoblastom har vi tidigare opererat bort ögat. Nu väljer vi ibland att använda den nya metoden istället, när vi tror att det finns någon synpotential på ögat, säger överläkare Charlotta All Eriksson på St Eriks Ögonsjukhus till Sveriges Radio.

Cellgifter skickas direkt till ögat

Annons
Annons

Barn med ögoncancer har möjlighet att få den nya behandlingen på Karolinska Universitetssjukhuset där metoden, som tidigare använts under flera års tid i USA, utförs i samarbete med St. Eriks Ögonsjukhus.

Metoden går ut på att man via ett blodkärl i ljumsken skickar cellgifter direkt till det sjuka ögat. På så vis kan man öka dosen och få bort tumören samtidigt som man kan rädda ögat från att opereras bort.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att vi i Sverige kan erbjuda samma behandling som man gör på stora centra i USA, trots att vi har så få fall här, säger överläkare Charlotta All Eriksson till Sveriges Radio.

Fick behålla ögat

Annons
Annons

Ett av barnen som fått pröva den nya metoden är Maria Lundströms 5-åriga dotter Anna som fick ögoncancer förra året. Den lilla flickan förlorade synen i samband med cancern men ögat har hon fått behålla.

– Anna genomgick tre behandlingar med lyckat resultat. Hennes tumör har försvunnit och inga nya har tillkommit, så nu är vi i det läget att hon kontrolleras regelbundet för att se att cancern inte kommer tillbaka, säger mamma Maria Lundström till Sveriges Radio.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6326936

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons