Nyhet | Pediatrik

Nyfödda screenas för medfödda immunsjukdomar

Inom Stockholms läns landsting har man nu startat en pilotverksamhet för att upptäcka svåra medfödda immunbristsjukdomar hos spädbarn. Tidig upptäckt av immunbristsjukdomarna gör att de går att bota med transplantation av stamceller.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-09-01
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Vi tror att vartannat barn som föds med svår kombinerad immunbrist, eller scid, avlider i sina infektioner innan korrekt diagnos ställs. Därför är det viktigt att hitta de här barnen tidigt, säger Lennart Hammarström, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet och ansvarig för studien.

Projektet som ska pågå i tre år startade i november 2013. Alla barn som föds inom Stockholmsområdet inbjuds att vara med. I dagens etablerade nyföddhetsscreening görs ett så kallat PKU-prov. En liten del blod av det provet tas och analyseras sedan för eventuella låga nivåer av nybildade T- och B-celler. 

Annons
Annons

– Motsvarande screening för låga nivåer av nybildade T-celler har redan införts i stora delar USA. Vi i Europa ligger lite efter, men med vår metod hoppas vi även fånga de allvarliga och något mer ovanliga immunbrister som orsakas av brist på B-celler, säger Lennart Hammarström.

Lennarts Hammarström och hans kollegor tror att de kommer hitta ett till två barn med svår kombinerad immunbrist under projektets gång.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/barnsjukvard/nyfodda-screenas-for-svar-immunbrist/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons