Sockerlösning minskade inte smärtan hos bebisar
Enligt en ny studie finns det en viss risk att den sockerlösning som före blodprov ges till bebisar endast minskar tecken på smärta och inte själva smärtupplevelsen i sig. Tidigare studier har pekat på att sockerlösning kan minska smärtan vid olika ingrepp hos nyfödda, men nu ifrågasätter alltså en ny studie denna effekt, skriver Dagens Medicin på nätet.
I en studie har totalt 59 nyfödda barn studerats i samband med att blodprov togs från hälen. Hälften av barnen lottades till att antingen få en lösning med vanligt socker, sackaros, före blodprovet medan andra hälften fick koksaltlösning.
Det är forskaren Rebeccah Slater och hennes kollegor, vid University of Oxford i Storbritannien, som ligger bakom studien. Och när de mätte barnens smärtaktivitet i barnens hjärnor med EEG kunde de inte se någon skillnad mellan de båda grupperna. Dessutom märktes heller inte någon skillnad i hur snabbt barnen reflexmässigt försökte dra undan benet som stuckits, skriver Dagens Medicin. Men något som kunde konstateras var att barnen som fått sockerlösning visade mindre beteendemässiga tecken på smärta, som till exempel ansträngt ansiktsuttryck.
Med stöd av de nya studieresultaten drar forskarna slutsatsen att sockerlösning inte rutinmässigt bör ges till nyfödda. Men än är det för tidigt att dra några säkra slutsatsen eftersom undersökning är för liten, skriver Robert Lasky vid University of Texas Medical School i Houston och Wim van Drongelen vid University of Chicago i en kommentar till studien i Lancet.
- Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/09/02/smarta-lindrades-inte-av-s/index.xml
Källor
-
ADHD hos barn och ungdomar
ADHD har en prevalens på 2-5 procent. Genetiska faktorer har i de flesta fall avgörande betydelse för uppkomsten av ADHD. Idag anser man att ett flertal gener är inblandade i ett komplext mönster.
-
Mässling (morbilli)
Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomar vi känner till. Att vaccinera är viktigt för att undvika allvarliga komplikationer, som exempelvis encefalit som drabbar 1 av 1000 sjuka.
-
Ny teknik kartlägger varför skärmtid för småbarn är skadligt
Hjärnforskaren Patricia Kuhls studie visar att en timmes skärmtid per vecka minskar småbarns ordförråd med fem till sex ord jämfört med barn som inte ser på skärm alls.
-
Så bemöter du kunskapsmotstånd om vaccin
I takt med att fler vaccin gör entré i vården växter oron hos allmänheten, i synnerlighet bland föräldrar som ska ta beslut om att vaccinera sina barn. Hur bemöter du som läkare denna typ av kunskapsmotstånd? Den frågan lockade över 200 läkare, sjuksköterskor och andra berörda till årets Vaccindag.
-
Återkommande smärta av icke organisk orsak hos barn och ungdom
Smärta en gång i månaden eller oftare under minst tre månader där ingen organisk orsak påvisats. Man räknar med att 50–75 procent av befolkningen under sin barndom lider av återkommande smärta under någon period.
-
Sekretorisk mediaotit (SOM), sekretorisk otit
Den vanligaste öronsjukdomen och orsaken till hörselnedsättning hos barn. Det är ett inflammatoriskt tillstånd där de dominerande symtomen är hörselnedsättning med upplevelse av lockkänsla.
-
Därför är enures vanligare hos barn med adhd eller aspergers syndrom
I varje lågstadieklass med sjuåringar lider i snitt två barn av enures, ofrivillig nattlig sängvätning. Dessutom är tillståndet överrepresenterat hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, såsom adhd. ”Det är en intressant iakttagelse”, säger överläkare Sven Mattsson vid Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Rapport från möte om barnneurologi i Wien
Vartannat år anordnar EPNS (European Paediatric Neurology Society) en stor barnneurologisk konferens någonstans i Europa. I år genomfördes mötet i undersköna Wien där det samlades över 1 100 deltagare, varav ett 40-tal kom från Sverige.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu