Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Vanligt med för höga medicindoser

Enligt en australiensisk studie har nästan hälften av alla barn någon gått fått en överdos av medicin. Forskarna bakom studien har bland annat tittat på hur både sjukvårdspersonal och föräldrar sköter dosering av mediciner till barn.
Annons

Enligt en australiensisk studie har nästan hälften av alla barn någon gått fått en överdos av medicin. Forskarna bakom studien har bland annat tittat på hur både sjukvårdspersonal och föräldrar sköter dosering av mediciner till barn genom att låta försökspersonerna ge medicin till ett fiktivt barn och resultaten var tydliga – det fiktiva barnet fick för mycket medicin, rapporterar Vetenskapsradion.

Resultaten från experimenten jämfördes sedan med rapporter till landets giftcentral och det visade sig att närmare hälften av rapporterna hade med överdosering av läkemedel att göra. Forskarna menar att en tänkbar orsak till överdoseringen är att det många gånger handlar om så små medicindoser att det blir svårt att mäta upp rätt mängd. Men med anledning av de nya studieresultaten anser forskarna bakom studien att såväl vårdpersonal som handskas med barn liksom föräldrar behöver få bättre kunskaper och utbildning i att hantera mediciner till barn.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=3963067

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.