Nyhet | Pediatrik

Väntetider på över ett år till BUP

De familjer till barn- och ungdomar som söker sig till BUP-kliniker runt om i landet rapporterar om väntetider på över ett år. Men statistiken säger annat: landstingen har en bra genomströmning av patienter.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-28
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

BUP-kliniken i Linköping tog mellan januari-augusti 2016 emot 500 fler barn än året innan. Samtidigt visar officiella siffror att hela 89 procent av patienterna får hjälp inom en månad. För att leva upp till vårdgarantin på 90 dagar har kliniken i Linköping fått ta till gruppsamtal, enligt verksamhetschef Roberta Feliza.

En typ av fusk

Men i själva verket är detta en typ av fusk, menar Ing-Marie Wieselgren, psykiater och ansvarig för psykiatrifrågor på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Annons
Annons

– Vi misstänker att man ger ett första samtal och säger att man har påbörjat utredning, trots att man inte har det. Det är egentligen fusk. Om man sätter en startpunkt som egentligen inte var en startpunkt på riktigt, då har man försökt manipulera siffrorna för att till exempel få sina pengar i vårdgarantin eller för att förbättra statistiken.

Att köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin är långa beror i de flesta fall på ett gammalt problem, nämligen bristen på personal.

    Källor

  • Svt.se - http://www.svt.se/nyheter/inrikes/psykiater-foraldrar-maste-tyvarr-tjata

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons