Nyhet | Pediatrik

Viktanalys av för tidigt födda kan rädda synen

För tidigt födda barn riskerar att bli blinda om inte ögonsjukdomen ROP upptäcks i tid. Med ett nytt webbaserat program som analyserar viktuppgång hos barnen hittas riskpatienter snabbare och smärtsamma ögonundersökningar kan undvikas.

Publicerad den: 2015-01-30
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Barn som föds mer än två månader för tidigt löper en ökad risk för flera sjukdomar i bland annat hjärnan, lungorna och tarmarna – men även för ögonsjukdomen ROP (retinopathy of prematurity). Om sjukdomen inte behandlas kan den leda till synskador eller till och med blindhet. Därför får dessa barn genomgå regelbundna synundersökningar. Undersökningarna är dock smärtsamma, påfrestande och kan behöva göras varje vecka i flera månader. För att slippa låta alla de för tidigt födda barnen utsättas för den här typen av undersökningar har forskare vid Göteborgs universitet tagit fram en metod som snabbt letar upp högriskpatienterna för just ROP. Metoden utgår från det faktum att dålig tillväxt är en riskfaktor för sjukdomen.

– Webbprogrammet, som vi kallar Winrop, analyserar det för tidigt födda barnets födelsevikt och viktuppgång och slår larm om eventuella avvikelser. Våra studier visar att programmet med stor träffsäkerhet identifierar högriskbarnen, ofta flera veckor och månader innan de första tecknen på sjukdom visar sig, säger Pia Lundgren, doktorand vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Varje år måste omkring 50 barn med ROP i Sverige behandlas för att rädda synen. 

    Källor

  • Göteborgs universitet - http://sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter%20Detalj//webbmetod-kan-forhindra-blindhet-hos-for-tidigt-fodda-.cid1262643

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons