Beteendeförändringar – ett värdefullt verktyg mot långvarig smärta
Smärta är en komplex upplevelse som bottnar i både känslor och beteende. Många gånger finns ingen tydlig medicinsk förklaring till personens smärta, påpekar professor Lance McCracken. ”Fler psykologer måste få chansen att hjälpa dessa patienter”, säger han.
Det var fullsatt till sista stol när Lance McCracken, professor i beteendemedicin vid Kings College London, nyligen besökte Stockholm för att föreläsa om långvarig smärta. Smärtformen är ett av de vanligaste tillstånden som sjukvården möter - i genomsnitt drabbas var femte individ någon gång i livet.
– Idag är smärta ett ord man hör överallt. Och det kommer inte att förändras framöver, sa Lance McCracken
De senaste 20 åren har han fokuserat på att ta fram nya behandlingsstrategier mot långvarig smärta. Hittills har han publicerat ett stort antal vetenskapliga artiklar inom ämnet samt skrivit två böcker.
– En obehandlad långvarig smärta kan leda till depressioner, ångest och en nedsatt livskvalitet. Med den här föreläsningen vill jag uppmärksamma er om att smärta kan behandlas med olika metoder.
Viktigt med psykologisk flexibilitet
Smärta är en komplex upplevelse och studier har visat att både psykologiska och sociala faktorer spelar en central roll i smärtupplevelsen. Det är inte ovanligt att läkare möter patienter med långvarig smärta som saknar en tydlig medicinsk förklaring, menade Lance McCracken.
– Dessa patienter har ofta en begränsad effekt av traditionella behandlingar som exempelvis läkemedel eller kirurgi.
Han nämner istället behandlingsmodellen ACT, acceptance and commitment therapy. Det är en vetenskapligt utvärderad psykoterapeutisk metod med ursprung i kognitiv beteendeterapi. Målet med ACT är inte att avlägsna patientens smärta, till skillnad från många andra behandlingsformer.
– Tanken är att smärtpatienten ska leva ett meningsfullt liv - trots att smärtsymtom finns närvarande. Det sker genom att förändra patientens beteende och inställning till smärta, sa han.
Arbetssättet i ACT går ut på att förändra tankemönstret och minska ett undvikande beteende. Genom att patienten kontinuerligt exponeras för det man vanligtvis vill fly ifrån ökar funktionsförmågan successivt. Begreppet psykologisk flexibilitet är viktigt i sammanhanget, påpekade Lance McCracken.
– Det betyder att personen har en bred beteenderepertoar, och därmed en bättre förmåga att välja beteende beroende på vilken situation man befinner sig i.
Psykologer måste få chansen
Det är viktigt att fler psykologer ges möjlighet att hjälpa patienter som lider av långvarig smärta, menade Lance McCracken.
– I många fall vet inte patienten hur stor inverkan ens tankar har på hälsan och upplevelsen av smärta.
Han tror att psykologi som område har mycket att erbjuda framtida smärtpatienter.
– Beteendemedicin är ett intressant fält som bäddar för nya och lovande behandlingsmöjligheter när det gäller långvarig smärta.
Öka din kunskap om migrän
Migrän är en typ av neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Sjukdomen leder till nedsättning av både fysisk och psykisk funktionsförmåga, och har därför en stor negativ inverkan på livskvaliteten och medför dessutom stora samhällskostnader.
-
Depression
Det mest typiska symtomet för depression är sänkt grundstämning och glädjelöshet. Siffror på hur vanlig depression är uppskattas till 15–20 procent av befolkningen när det gäller livstidsrisk.
-
Lär dig känna igen patienter med riskbeteende för hepatit C-smitta
Kunskapen om risktagande och möjlighet till behandling för hepatit C är otillräcklig på flera håll inom vården.
-
Drogfri och frisk från hepatit C – nu hjälper han andra
Tommy, 53 år, har mångårig narkotikabruk och hemlöshet bakom sig. Han fick hepatit C innan behandling fanns tillgänglig. Idag är han drogfri, frisk från sin hepatit och arbetar som uppsök på Stockholms Brukarförening.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Otillräcklig vård av hepatit C vid injektionsmissbruk
För att lyckas fånga upp fler med hepatit C krävs gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen, menar specialistläkaren Marianne Alanko Blomé.