Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Adhd får genetisk förklaring

I en ny studie har forskare för första gången hittat bevis för att adhd kan ha genetiska orsaker. Att det finns indikationer på att adhd går i arv är känt sedan tidigare men nu finns även bevis för att det finns biologiska skillnader.
Annons

I en ny studie har forskare för första gången hittat bevis för att adhd kan ha genetiska orsaker. Att det finns indikationer på att adhd går i arv är känt sedan tidigare men nu finns även bevis för att det finns biologiska skillnader, skriver Sveriges Television på nätet.

Det är brittiska forskare som har analyserat DNA från cirka 400 barn som har adhd och jämfört det med DNA från tusen barn som inte har adhd. Resultaten visade att det fanns skillnader i vissa DNA-segment. Alltså skiljer sig hjärnan hos barn med adhd från andra barns hjärnor.

Annons
Annons

-Vi hoppas att de här resultaten ska göra vi kommer över det stigma som ofta är förknippat med sjukdomen, säger en av forskarna bakom studien, professor Anita Thapar, till Sveriges Television.

-Alltför ofta tror människor fortfarande att adhd har med bristande föräldraskap eller fel kost att göra.

Resultatet av studien visar också att adhd kan vara biologiskt besläktat med autism. De genetiska skillnaderna finns i arvsmassans regioner, framför allt i kromosom 16, som tidigare har kopplats till både autism och schizofreni.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Television på nätet - http://svt.se/2.108068/1.2169191/adhd_kan_bero_pa_generna

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.