Nyhet | Psykiatri

Alkohol skadar kvinnor snabbare

Kvinnor drabbas tidigare än män av hjärnskador vid hög alkoholkonsumtion, skriver Göteborgs-Posten (TT). En ny studie visar att efter fyra års problematiskt drickande så hade serotoninsystemet hos kvinnor försämrats med 50 procent. För män dröjde det tolv år. Serotoninfunktionen reglerar bland annat impulskontroll och sinnesstämning.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-11-10
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Kvinnor drabbas tidigare än män av hjärnskador vid hög alkoholkonsumtion, skriver Göteborgs-Posten (TT).

En ny studie visar att efter fyra års problematiskt drickande så hade serotoninsystemet hos kvinnor försämrats med 50 procent. För män dröjde det tolv år. Serotoninfunktionen reglerar bland annat impulskontroll och sinnesstämning.

Annons
Annons

– Vår hypotes är att långvarig alkoholkonsumtion påverkar serotoninsystemet negativt. Vi ser ett samband, även om vi inte vet hur det såg ut innan personerna började med alkohol, säger Kristina Berglund, forskargruppens representant vid Göteborgs universitet.

Att kvinnor är mer känsliga för alkoholens skadeeffekter är sedan länge känt. Men enligt Berglund är det helt nytt att även de kemiska ämnena i hjärnan är mer lättpåverkade.

Alkohol är vattenlöslig. Och eftersom kvinnor består av mer fett blir alkoholen mer koncentrerad i våra kroppar. Dessutom är vi mindre. Kvinnor och män bryter också ner alkohol på olika sätt i kroppen.
42 personer med alkoholberoende ingick i den tvärvetenskapliga studien vid Sahlgrenska akademin och psykologiska institutionen. Resultaten jämfördes med en kontrollgrupp på 28 personer.

Annons
Annons

Kristina Berglund poängterar att undersökningen måste följas upp med ytterligare studier för att se om hypotesen håller.

– Samtidigt är det viktigt att visa på det här, om det ligger någonting i det vi ser, säger hon.

    Källor

  • Göteborgs Posten (TT) - http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.770458-alkohol-skadar-kvinnor-snabbare

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons