Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Allt fler väljer att fimpa – dock inte unga tjejer

I den vuxna befolkningen fortsätter rökning och snusning att minska, enligt ny undersökning från Statens Folkhälsoinstitut som menar att det förebyggande arbetet på tobaksområdet varit en bidragande faktor till minskningen. Men man har misslyckats när det handlar om tobaksbruket bland unga. Där är bruket på fortsatt hög nivå, särskilt bland unga tjejer. Enligt statistiken har andelen 15-åriga tjejer som röker ökat från 10 till 15 procent på fem år.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-12

Annons

I den vuxna befolkningen fortsätter rökning och snusning att minska, enligt ny undersökning från Statens Folkhälsoinstitut som menar att det förebyggande arbetet på tobaksområdet varit en bidragande faktor till minskningen.

Men man har misslyckats när det handlar om tobaksbruket bland unga. Där är bruket på fortsatt hög nivå, särskilt bland unga tjejer. Enligt statistiken har andelen 15-åriga tjejer som röker ökat från 10 till 15 procent på fem år.

Annons
Annons

– Ett minskat tobaksbruk är en viktig pusselbit för en bättre hälsa i befolkningen och samhällsekonomiska vinster. Regeringens satsning på nationell tobaksprevention och det lokala förebyggande arbetet har gett positiv effekt, säger Sarah Wamala, generaldirektör.

Idag finns det cirka 285 000 färre rökare i Sverige, jämfört med 2004. 11 procent av befolkningen i Sverige är rökare.

    Källor

  • Statens Folkhälsoinstitut - http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/fhi/pressrelease/view/tobaksbruket-minskar-i-den-vuxna-befolkningen-722093

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons