Nyhet | Psykiatri

Antidepressiva läkemedel förebygger självmord

Under de senaste åren har antalet självmord bland vuxna i Sverige minskat kraftigt, och en tänkbar förklaring till det är de antidepressiva läkemedlen.

Publicerad den: 2010-09-16
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Under de senaste åren har antalet självmord bland vuxna i Sverige minskat kraftigt, och en tänkbar förklaring till det är de antidepressiva läkemedlen, visar en ny studie som publicerats i tidskriften Acta Psychiatrica Scandinavia. Sedan år 1990 har antalet självmord minskat med omkring 30 procent, från 2 000 till 1 400 självmord per år, skriver Dagens Nyheter på nätet. Och under denna tid kan man även se att användningen av antidepressiva läkemedel har ökat dramatisk bland vuxna.

Det är forskaren Göran Isacsson vid Karolinska universitetssjukhuset som tillsammans med sina kollegor har undersökt om det verkligen är personer som behandlats med antidepressiva läkemedel som räddats från självmord. I studien har de granskat samtliga provsvar från den rättstoxikologiska undersökningen av nästan 19 000 självmord mellan 1992 och 2003, och de har främst fokuserat på den grupp av patienter som var svårt deprimerade och som hade varit inlagda på en psykiatrisk klinik åren före självmordet.

Annons
Annons

Studieresultaten pekar på att de som hade vårdats för depression var underrepresenterade bland självmorden med spår av antidepressiva läkemedel i kroppen, skriver Dagens Nyheter. I stället var det patienter som hade fått sjukhusvård med andra diagnoser än depression som oftare hade antidepressiva läkemedel i kroppen vid självmordet.

– Slutsatsen vi drar av denna paradox är att de deprimerade förvisso hade fått antidepressiva läkemedel, men att de därför också begått självmord i mindre utsträckning. Vi kan inte hitta någon annan förklaring, säger Göran Isacsson till tidningen.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/antidepressiva-medel-forebygger-sjalvmord-1.1170871

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons