Nyhet | Psykiatri

Behandling av alkoholberoende prioriteras

Socialstyrelsen vill öka tillgången till psykosocial behandling av alkoholberoende. Behandlingen ska ske i primärvården och företagshälsovården.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-03-31
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Socialstyrelsen vill öka tillgången till psykosocial behandling av alkoholberoende. Behandlingen ska ske i primärvården och företagshälsovården.

Omkring 600 000 personer i landet är beroende av alkohol. De allra flesta söker aldrig hjälp, trots att många med måttligt beroende skulle kunna återta kontrollen över drickandet.

Annons
Annons

- Vi vet att missbruks- och beroendevården endast når en av fem som är beroende av alkohol. Det finns bevisat effektiva metoder som vi nu prioriterar upp i de nationella riktlinjerna för att göra vården mer tillgänglig för det stora flertalet alkoholberoende, säger Socialstyrelsens projektledare Maria Branting.

I uppdateringen av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård får en metod som heter MET högsta prioritering vid alkoholberoende. Den bygger på motiverande samtal och kompletteras med medicinska test och frågeformulär. Metoden är mindre omfattande än andra psykosociala behandlingsmetoder och kräver inte psykoterapiutbildning, vilket gör att den kan erbjudas även inom primärvård och företagshälsovård.

Även kognitiv beteendeterapi, KBT, tolvstegsbehandling och community reinforcement approach, CRA, med kombinerade insatser för att stärka personens sociala situation rekommenderas i riktlinjerna.

Annons
Annons

Det går att lämna synpunkter under remisstiden till och med den 19 juni. Socialstyrelsens slutgiltiga rekommendationer publiceras under våren 2015.

Imorgon, den 1 april klockan 14.00 kommer Sven Wåhlin, överläkare inom Beroendemedicin Stockholm och författare till boken "Alkohol, en fråga för oss i vården" att besvara frågor om alkohol och beroende i en chatt på NetdoktorPro. Chatten är öppen för alla som jobbar inom vårdsektorn och alla frågor ställs anonymt.

Har du frågor att ställa till Sven Wåhlin - kan du göra det redan nu genom att klicka här »

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/mangaalkoholberoendekanfamereffektivbehandling

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons