Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Brusljud kan öka koncentrationsförmågan

Ny forskning visar att så kallat vitt brus, det vill säga sådant ljud som påminner om myrornas krig på tv, kan öka koncentrationsförmågan.
Annons

Ny forskning visar att så kallat vitt brus, det vill säga sådant ljud som påminner om myrornas krig på tv, kan öka koncentrationsförmågan. Det är en grupp forskare vid Stockholms universitet som gjort denna upptäckt, uppger Vetenskapsradion.

Forskarna har studerat barn i mellanstadieåldern som vanligtvis hade koncentrationssvårigheter, men då det var ett svagt brus i bakgrunden kunde forskarna notera att barnen presterade bättre. Det är redan sedan tidigare känt att vitt brus kan förbättra nervsystemets signaler bland barn som till exempel har adhd, men detta är första gången som man sett att barn som inte har någon diagnos även kan bli hjälpta av bruset.

Annons
Annons

Däremot hade bruset närmast en negativ påverkan bland de barn som annars klassades som uppmärksamma. Slutsatsen som forskarna drar är att personer kan behöva olika mängder brus för att prestera sitt bästa.

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=4067157

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons