Nyhet | Psykiatri

Det här är drömmar gjorda av

Har du funderat över hur tydliga bilder plötsligt kan uppstå när du drömmer? Det har en internationell forskargrupp tagit reda på och det hela verkar bottna i en form av drömtydning.

Publicerad den: 2015-08-14
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Under REM-sömnen, den del av sömnen där vi drömmer, rör sig ögonen fram och tillbaka i snabba rörelser under ögonlocken. Sömnforskare har länge funderat över om ögonrörelserna har en funktion, och nu kan en internationell forskargrupp vara svaret på spåren. Troligtvis hänger rörelserna ihop med en form av drömtydning, där vi går igenom saker vi sett i vaket tillstånd.

Det är viktigt att förstå vad som händer under REM-sömnen, menar Katarina Danielsson som är sömnforskare vid Uppsala universitet. Främst eftersom vi sover en tredjedel av våra liv och REM-sömnen utgör en femtedel av all sömn.

Annons
Annons

– Idag vet vi inte exakt varför vi drömmer eller varför vi har den här REM-sömnen. Det finns olika teorier. Det ena är att man processar minnen så att man kommer ihåg bättre helt enkelt. Andra teorier är att man processar det som händer just nu, man problemlöser någonting, säger hon till Sveriges Radio.

Hjärnans aktivitet viktig

Katarina Danielsson påpekar att det är bra att känna till mekanismerna som ligger bakom REM-sömnen, med tanke på olika sömnrelaterade sjukdomar. Däribland depression och posttraumatiskt stressyndrom.

Men hon tror inte det är lika viktigt att ta reda på vad våra drömmar egentligen består av.

Annons
Annons

– Jag skulle inte säga att drömmarna i sig är särskilt viktiga, utan det är viktigare med hjärnans aktivitet och just skillnader mellan REM-sömn och icke REM-sömn. Det finns ju hemsidor om drömtolkning, men jag tror inte att man ska tro alltför mycket på detta, säger hon till radion.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6230268

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons