Nyhet | Psykiatri

Edronax är ineffektivt mot depression

Tidigare forskning har pekat på att läkemedlet är mindre effektivt än andra antidepressiva läkemedel. Mot bakgrund av detta har tyska forskare gjort en omfattande genomgång av data och metaanalysen visar att Edronax är ineffektivt mot depression, jämfört med andra läkemedel, och kan möjligen vara skadligt, skriver Dagens Medicin på nätet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-10-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Tyska forskare har gjort en omfattande genomgång av data för det antidepressiva läkemedlet Edronax (reboxetin). Den nya metaanalysen visar att läkemedlet inte är effektivt mot depression och kan möjligen vara skadligt, skriver Dagens Medicin på nätet.

Bakgrunden är bland annat att tidigare forskning pekat på att läkemedlet är mindre effektivt än andra antidepressiva läkemedel. I metaanalysen har Edronax jämförts med placebo eller andra läkemedel för behandling av akut depression. I de aktuella studierna ingick totalt 4 098 patienter, varav 74 procent ingick i studier som aldrig har publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

Mätt i andel patienter som blev friska av behandlingen var Edronax lika effektivt som placebo men sämre än andra antidepressiva läkemedel av typen SSRI. Forskarna konstaterar även att fler patienter som behandlades med Edronax drabbades av biverkningar som kunde resultera i avslutad behandling, jämfört med patienter som fick placebo.

Forskarnas slutsats är att Edronax på hela taget är ett ineffektivt och potentiellt skadligt läkemedel. Enligt Socialstyrelsens läkemedelsregister behandlades 3 841 patienter i Sverige med Edronax 2009. Det är en liten andel av antalet patienter som fick behandling med antidepressiva läkemedel.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/10/12/kritik-mot-antidepressivt-/index.xml

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons