Nyhet | Psykiatri

Fettsyror kan hjälpa unga med ADHD

Ett kognitivt träningsprogram tillsammans med tillskott av fettsyrorna omega 3 och 6 kan hjälpa barn och ungdomar med en viss typ av ADHD visar forskning från Sahlgrenska Akademin.

Publicerad den: 2014-10-17
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, är en funktionsnedsättning som drabbar mellan tre och sex procent av alla barn i skolåldern. Nedsättningen innebär att personen har svårt att kontrollera sina impulser och sitt humör. Vissa kan även ha problem med att sitta still eller vara uppmärksam under en längre tid. ADHD finns i olika former där störningen av hyperaktivitet eller impulsivitet kan variera.

I dag behandlas vanligtvis ADHD med centralstimulerande läkemedel, vilket inte fungerar för alla. Nu har forskare vid Sahlgrenska Akademin testat en ny behandlingsform på barn och ungdomar som är drabbade av funktionsnedsättningen. Under tre månader fick de kapslar med fettsyror, antingen omega 3 eller omega 6, medan vissa tilldelades placebo. Därefter fick alla deltagare omega 3 och 6 under ytterligare tre månader. Studien genomfördes dubbelblint, vilket innebär att varken deltagare eller forskare visste vilka kapslar som innehöll fettsyror eller var placebo.

Annons
Annons

- För gruppen som helhet såg vi ingen större förbättring, men hos 35 procent av de barn och ungdomar som har formen ADHD med uppmärksamhetsstörning (ofta kallad ADD) förbättrades symtomen så mycket att vi kan tala om en kliniskt relevant förbättring, säger Mats Johnson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, till forskning.se.

Forskarna tog även blodprov för att mäta nivåerna av omega 3 och omega 6. Där såg man att det fanns en bättre balans mellan fettsyrorna hos deltagarna med förbättrade symtom.

I studien testades även en kognitiv träningsmetod som kallas Collaborative Problem Solving (CPS), som visade sig vara ett bra komplement vid behandling av ADHD. Metoden går ut på att träna tankeförmågor och lösa problematiska situationer.

Annons
Annons

– Vår studie om CPS som behandling för ADHD och trotssyndrom är den första i Sverige. Alla familjer i vår studie fullföljde behandlingen, och hälften av dem upplevde en stor eller en mycket stor förbättring av beteendeproblemen, säger Mats Johnson till forskning.se

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/tillskottavomega3kanhjalpabarnmedadd.5.1a9cb62f1488a75f9361091.html

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons