Nyhet | Psykiatri

Forskare hoppas på nytt läkemedel mot svår PMS, PMDS

Hundratusen svenska kvinnor tros lida av den svårare formen av premenstruella besvär, PMDS. Nu hoppas några forskare i Umeå på att ta fram ett läkemedel som kan gå direkt på själva orsaken till sjukdomen.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-12-23
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Kvinnor som har den svårare formen av premenstruella besvär, PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) drabbas av regelbundna depressioner, nedstämdhet och ibland även aggressivitet. Trots att ungefär var 20:e kvinna, cirka 100 000 kvinnor i Sverige, har PMDS är de få som vet om vad de lider av.

Nu hoppas forskarna Torbjörn Bäckström, som var den som upptäckte PMDS på 1980-talet, och Marie Bixo på att kunna ta fram ett läkemedel som kan gå direkt på orsaken till PMDS, det rapporterar Sveriges Television.

Hjärnan blir mer aktiv vid ägglossning

Annons
Annons

De båda forskarna från Umeå har hittat ett ämne som kan blockera effekten av det hormon, allopregnanolon, som frigörs i samband med ägglossning och som har effekter på ett system i hjärnan som heter GABA. Hos kvinnor som inte har PMDS blir hjärnan lugn av hormonet men hos kvinnor som har PMDS blir hjärnan mer aktiv, vilket i sin tur kan leda till att kvinnorna blir deprimerade eller aggressiva.

En första studie, som gjorts på 120 kvinnor, har visat positiva resultat. Men fler studier behövs och Umeåforskarna väntar nu på finansiering för att kunna göra fler.

Kvinnor som har PMDS får idag antidepressiva läkemedel mot sina problem.

Annons
Annons

– Antidepressiva mediciner fungerar på många, men har biverkningar som trötthet och nedsatt sexlust, säger Marie Bixo till Sveriges Television.

    Källor

  • SVT Nyheter - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/100-000-lider-av-svar-pms

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons