Fysisk aktivitet kan minska risken för framtida depressioner
Tidigare studier har pekat på att fysisk aktivitet är ett sätt att behandla depressioner. Nu visar nya forskningsresultat att motion även kan minska risken för framtida depressioner, rapporterar Sveriges Radio.

Flera tidigare studier har pekat på att fysisk aktivitet är ett sätt att behandla depression. Resultat från en ny studie publicerat i tidskriften JAMA visar att motion även kan ha en skyddande effekt.
– Det nya i det här är att man har använt sig av genetisk data för att förstå det här orsakssambandet. Och för att förstå om det verkligen är den fysiska aktiviteten som minskar risken för depression, så att det inte är så att de fysiskt aktiva gör något eller lever på något annat sätt som minskar risken för depression, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm, till Sveriges Radio.
Han tillägger att det är en otroligt komplicerad analys man har gjort.
– Men den ger en pusselbit som vi nog inte haft sedan tidigare, att fysisk aktivitet skyddar mot depression kort och gott, fortsätter han.
Läs även: Nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom
Skiljer inte på typ av aktivitet
I studien har forskarna analyserat genetisk data från över 400 000 personer i Storbritannien. Med hjälp av accelerometrar, en typ av rörelsemätare, har forskarna sett hur mycket deltagarna rört på sig.
För att skilja statistiska samband från orsakssamband har forskarna använt sig av en statistisk metod kallad mendelsk randomisering. Med den metoden kan man ta hänsyn till både genetisk information, och faktisk data över hur mycket människorna har rört på sig. På så sätt har man kunnat konstatera att fysisk aktivitet har en skyddande effekt mot depression.
Studien har inte jämfört olika typer av fysisk aktivitet, eller olika grupper av individer. Resultatet kan därför inte svara på om en viss aktivitet är mer effektiv än annan, eller om fysisk aktivitet fungerar bättre för vissa individer än andra.
– Det här är inte ett enskilt bevis, men om man slår ihop det här med alla andra undersökningar, då står det klart att fysisk aktivitet är ett sätt att behandla depression och ett sätt att förebygga depression, att undvika att bli deprimerad i framtiden, säger Anders Hansen.
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7142151
Källor
-
Fråga efter symtom på hypogonadism hos män med depressiva besvär
Den generella uppfattningen bland läkarna är att män med hypogonadism är svåra att diagnostisera. En av förklaringarna kan vara att de diagnostiska kriterierna för testosteronbrist är ganska diffusa.
-
ADHD hos vuxna
Tvärtemot vad som tidigare ansågs kvarstår symtomen i vuxen ålder i cirka två tredjedelar av fallen.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.
-
Kvinna, 49 år, med alkoholmissbruk
Patienten Ann-Charlotte remitteras till beroendevården för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk. Hon besväras av tilltagande värk i kroppen och har derangerade levervärden. Hur går du vidare?
-
Svår covid-19 kopplas till depression och ångest
Personer som till följd av covid-19 infektion blev sängliggande i minst en vecka har visat sig i högre grad ha problem med ångest och depression. Detta i jämförelse med de som fick lindrigare symptom eller var friska.
-
Depression
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.