Nyhet | Psykiatri

Generikaavtal ger fler tillgång till hepatit C-läkemedel

Läkemedelsbolaget, Bristol-Myers Squibb har skrivit under ett licensieringsavtal med den FN-stödda organisationen Medicines patent pool, MPP. Överenskommelsen innebär att generiska varianter av bolaget hepatit C-läkemedel nu kan bli tillgänglig för drabbade världen över.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-11-25
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

112 låg- och medelinkomstländer världen över kommer att få sälja generikan. Enligt MPP innebär det att ungefär två tredjedelar av alla drabbade nu kommer att få tillgång till läkemedelet. Enligt Världshälsoorganisationen beräknas totalt 150 miljoner människor vara smittade av Hepatit C och ungefär en halv miljon människor dör varje år till följd av sjukdomen.

Avtalet med MPP innebär också att generikatillverkarna får utveckla kombinationer med andra direktverkande antivirala läkemedel för att skapa en pan-genotypisk behandling, det vill säga en behandling som fungerar på alla genotyper av hepatit C-viruset.

Annons
Annons

De nya hepatit C-läkemedlen som funnits på marknaden sedan 2014 har inneburit stora framsteg i behandlingen av sjukdomen, men de är också väldigt dyra.

Även läkemedelsbolaget Gilead har tidigare tecknat avtal med generikatillverkare för försäljning av billigare varianter av bolagets hepatit C-läkemedel i låginkomstländer.

Vad tänker du om att effektiva hepatit C-läkemedel snart finns som generika? Kommer det göra stor skillnad? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/bms-i-generikaavtal-om-hepatit-c-lakemedel-14789

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons