Högst andel självmord bland män på landsbygden
Nyhet | Psykiatri

Högst andel självmord bland män på landsbygden

Förekomsten av suicid varierar mellan olika delar av Sverige. I på landsbygden är andelen självmord hos män dubbelt så hög som i storstadskommuner. ”Det är viktigt att glesbygdskommuner får extra stöd i arbetet med att förebygga självmord” säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Det är Folkhälsomyndigheten som har undersökt hur suicidtalet skiljer sig åt i olika delar av Sverige. Det visar sig att det är skillnad beroende på vilken typ av kommun man bor i.

 

I så kallade storstadskommuner är nämligen andelen självmord hos män i genomsnitt hälften så hög som i avlägset belägna landsbygdskommuner. Hos kvinno varierar inte antalet lika när det kommer på skillnader mellan olika typer av kommuner.

Varför det är sådan skillnad mellan olika kommuntyper tyder på socioekonomiska skillnader mellan de olika regionerna, menar Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

I storstadskommunerna har, mellan perioden 2012-2016, lägre arbetslöshet, och färre personer med enbart förgymnasial utbildning jämfört med avlägset belägna landsbygdskommuner.

 

Viktigt att förebygga

– Det är viktigt att glesbygdskommuner får extra stöd i arbetet med att förebygga självmord. Glesbygdskommuner har ofta långa avstånd vilket kan bli ett stort hinder om man mår psykiskt dåligt. Här kan kanske tekniken underlätta så att människor kan få stöd utan att behöva åka in till centralorten. Vi ser också att fler och fler landsting arbetar med suicidprevention även utanför hälso- och sjukvården, något som är positivt, säger Hillevi Busch i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/juni/lagst-andel-sjalvmord-bland-man-i-storstader/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons