Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Höjd utbildningsnivå minskar risken för demens

Genom att minska förekomsten av diabetes och depression samt att öka utbildningsnivån kan man förebygga demens.
Annons

Genom att minska förekomsten av diabetes och depression samt att öka utbildningsnivån kan man förebygga demens. Det visar en ny fransk studie där forskare har genomfört en befolkningsstudie med totalt 1 433 personer som var över 65 år och inte dementa vid studiens start.

Forskarna, som bland annat är verksamma vid forskningsinstitutet Inserm i Montpellier, Frankrike, har identifierat ett antal kända riskfaktorer för demens. En neurolog undersökte därefter förekomsten av lindrig kognitiv nedsättning eller demens hos deltagarna vid fyra tillfällen under en tidsperiod på sju år. Deltagarna intervjuades och forskarna tog reda på bland annat socioekonomiska, hälso- och livsstilsrelaterade faktorer om dem. Dessutom genomgick de ett slags test som mäter bildningsnivå, eller förvärvad intelligens, och som inte ska påverkas av tidiga stadier av demens, och blodprover.

Annons
Annons

Efter ett stort antal analyser kom forskarna fram till att en ökad nivå av förvärvad intelligens, högre konsumtion av frukt och grönsaker, liksom förebyggande av diabetes och depression är viktiga faktorer för att minska risken för att insjukna i demens.

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/08/06/mer-plugg-kan-minska-insju/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.