Nyhet | Psykiatri

Kan det bli generisk förskrivning?

Nu verkar Läkemedelsverket stå ensam i sitt motstånd mot att införa generisk förskrivning i landet. Härnäst är det upp till regeringen att fatta ett beslut i frågan.

Publicerad den: 2015-10-30
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Läkemedelsverket fortsätter att säga nej till generisk förskrivning i Sverige. I våras var det tredje gången som myndigheten, på uppdrag av regeringen, utredde möjligheten. Men precis som tidigare gånger kom Läkemedelsverket fram till att avråda generisk förskrivning.

Myndigheten menar att patientsäkerheten inte skulle förbättras med ett sådant införande. Istället säger sig Läkemedelsverket vilja se över hela expeditions- och ordinationssystemet. Man förordar även en samlad läkemedelslista och återrapporteringssystem.

Regeringen har sista ordet

Annons
Annons

Många tycker att Läkemedelvserkets slutsats är märklig, däribland farmaceutiska facken. De påpekar att man inte heller vet hur dagens system med generiskt utbyte faktiskt påverkar patientsäkerheten.

SKL skriver i sitt remissvar att generisk förskrivning inte är ett alternativ till det generiska förhållningssättet som Läkemedelsverket önskar, utan att det istället ska ses som en del av detta.

Läkemedelsbranschen, Lif, menar att man borde utreda möjligheten att införa generisk förskrivning av läkemedel inom utbytesgrupperna.

Annons
Annons

Rapporten ligger nu på regeringens bord, som har till uppgift att fatta ett beslut i frågan.

Tycker du att man borde införa generisk förskrivning i Sverige? Kommentera gärna direkt under artikeln.

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://lakemedelsvarlden.se/nyheter/laddad-generisk-forskrivning-14719

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons