Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Kärlekshormon kan behandla aggressivitet

Hormonet oxytocin skulle kunna vara framtidens behandling vid aggressivitet och antisocialt beteende hos ungdomar. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.
Annons

”Må bra-hormonet” oxytocin som utsöndras vid beröring och som kroppen bland annat använder för att starta förlossningar har tidigare uppmärksammats i studier för sina positiva effekter på prosocialt beteende som till exempel tillit och empati.

Nu visar en ny studie från Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs universitet, att oxytocin också kan kopplas till antisocialt och aggressivt beteende.

Annons
Annons

– Vi fann ett samband mellan genetisk variation och antisocialt beteende i en första studie och därefter hittades ett liknande samband i en uppföljande studie vilket gör fyndet betydligt starkare, säger Lars Westberg, forskare vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Frågades ut om slagsmål och droger

I studien ingick ungdomar 3 500 ungdomar som alla samlades in via Svenska Tvillingregistret. De delades in i grupper där den ena gruppen bestod av 2 372 personer och den andra 1 232. Forskarna studerade genen för oxytocins receptor (mottagarmolekyl) i båda grupperna.

Tvillingungdomarna fick svara på enkätfrågor som rörde allt från skolkning från skolan, stöld, slagsmål och drogmissbruk.

Oxytocin hämmar aggressivitet

Annons
Annons

Resultatet av studien visar. enligt forskaren Lars Westberg, att oxytocin eventuellt skulle kunna användas som behandling vid aggressivitet. Tidigare studier på gnagare har visat att oxytocin hämmar aggressivitet och utifrån de nya resultaten tror forskarna nu att hormonet fungerar sämre hos individer med denna genetiska riskfaktor.

– Även om effekten av den genetiska variationen är relativt liten så tyder resultaten på att oxytocin är involverat i regleringen av antisocialt och aggressivt beteende hos människor, säger Lars Westberg i pressmeddelandet. 

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://www.nature.com/mp/journal/vaop/ncurrent/full/mp2015144a.html

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.