Kognitiv träning hjälper efter utmattning
Problem med minnet och koncentrationen är vanligt bland personer som drabbats av utmattningssyndrom. Men nu visar forskning från Umeå universitet att kognitiv träning kan stärka återhämtningen efter utmattning.

Hanna Malmberg Gavelin, forskare i psykologi vid Umeå universitet, som gjort en ny doktorsavhandling har undersökt två olika behandlingar för personer med utmattningssyndrom: datorbaserad kognitiv träning och fysisk konditionsträning, som erbjudits som tillägg till ett stressrehabiliteringsprogram för personer dessa personer.
Resultatet visade att kognitiv träning gav en förbättring i kognitiv funktion som kvarstod ett år efter avslutad behandling.
Fysisk konditionsträning gav en förbättring i minnesfunktionen direkt efter behandlingen, däremot såg man ingen skillnad gentemot kontrollgruppen när man tittade på långtidsuppföljningarna.
Läs även: Medicinsk översikt om depression
”Viktig kunskap”
– Våra resultat visar att det är möjligt att förbättra kognitiv funktion för personer som drabbats av utmattningssyndrom. Det är viktig kunskap eftersom problem med exempelvis minnes- och koncentrationsförmåga är ett framträdande symptom för dessa individer, berättar Hanna Malmberg Gavelin, i ett pressmeddelande.
Öka din kunskap om migrän
Migrän är en typ av neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Sjukdomen leder till nedsättning av både fysisk och psykisk funktionsförmåga, och har därför en stor negativ inverkan på livskvaliteten och medför dessutom stora samhällskostnader.
I avhandlingen undersöktes även om kognitiv eller fysisk träning dessutom kunde ha positiva effekter på psykisk hälsa och arbetsförmåga. Det visade sig att alla grupper förbättrades likvärdigt över tid på dessa utfallsmått, däremot hade de personer som slutfört den kognitiva träningen hade större förbättring på utbrändhetssymtom jämfört med de som genomgått stressrehabilitering utan tilläggsträning.
– Vi fann visst stöd för att kognitiv träning kan ha positiva effekter på återhämtningsförloppet, säger Hanna Malmberg Gavelin.
Måste anstränga sig mer mentalt vid arbetsuppgifter
I en delstudie kunde man dessutom se att patienter med hög grad av utmattning aktiverar delar av hjärnan som är viktiga för arbetsminnet i högre utsträckning jämfört med patienter med lägre grad av utmattning, trots att de klarade av en arbetsuppgift lika bra.
Enligt Hanna Malmberg kan detta tyda på att de personer som har svårare utmattning måste anstränga sig mer för att klara uppgiften och att den som drabbats av utmattningssyndrom möjligen kan kompensera för kognitiva nedsättningar under en begränsad tid, men då på en bekostnad av till exempel mental trötthet.
– Kunskap och kännedom om hur vi kan behandla kognitiva nedsättningar på bästa sätt är av betydelse för rehabiliteringen av de många individer som idag drabbas av stressrelaterad ohälsa, säger Hanna Malmberg Gavelin.
- Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/mojligt-att-starka-kognitiv-funktion-vid-utmattningssyndrom_7540125/
Källor
-
Depression
Det mest typiska symtomet för depression är sänkt grundstämning och glädjelöshet. Siffror på hur vanlig depression är uppskattas till 15–20 procent av befolkningen när det gäller livstidsrisk.
-
Lär dig känna igen patienter med riskbeteende för hepatit C-smitta
Kunskapen om risktagande och möjlighet till behandling för hepatit C är otillräcklig på flera håll inom vården.
-
Drogfri och frisk från hepatit C – nu hjälper han andra
Tommy, 53 år, har mångårig narkotikabruk och hemlöshet bakom sig. Han fick hepatit C innan behandling fanns tillgänglig. Idag är han drogfri, frisk från sin hepatit och arbetar som uppsök på Stockholms Brukarförening.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Otillräcklig vård av hepatit C vid injektionsmissbruk
För att lyckas fånga upp fler med hepatit C krävs gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen, menar specialistläkaren Marianne Alanko Blomé.
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.
-
Föräldraledighet bra skydd mot psykisk ohälsa
Att vara föräldraledig har visat sig vara ett bra skydd mot försämrad mental hälsa. Effekten verkar dessutom finnas kvar längre fram i livet – främst bland mammor. Det hävdar tre forskare som har sammanställt 45 internationella studier i ämnet.
-
Adhd-läkemedel hjälpte vid amfetaminberoende
En viss typ av adhd-medicin tycks ge positiv effekt vid amfetaminberoende. Det visar ny svensk forskning.