Nyhet | Psykiatri

Långa väntetider till psykvården

Vårdköerna till allmänpsykiatrin var tre gånger längre under 2010 jämfört med 2007. Trots riktade satsningar i flera landsting blir situationen bara värre. Det visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som Dagens Nyheter tagit fram. Allt fler svenskar vänder sig till vården för att få hjälp med bland annat ångest och depression – men det kan ta tid. Värst är läget i Stockholm där det är svårare och svårare att hålla vårdgarantin.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-09-29
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Vårdköerna till allmänpsykiatrin var tre gånger längre under 2010 jämfört med 2007. Trots riktade satsningar i flera landsting blir situationen bara värre. Det visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som Dagens Nyheter tagit fram.

Allt fler svenskar vänder sig till vården för att få hjälp med bland annat ångest och depression – men det kan ta tid. Värst är läget i Stockholm där det är svårare och svårare att hålla vårdgarantin.

Annons
Annons

Enligt Conny Gabrielsson, chef på enheten för psykiatri inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm, är problemet ofta att patienterna inte vet vilka mottagningar som klarar sina köer.

– Jag skulle inte ropa efter så himla mycket mer pengar än vad vi verkar få 2012, men jag tror att man kan jobba lite smartare på något sätt. Vi har många mottagningar och kliniker som har väldigt bra tillgänglighet och patienter skulle själva kunna välja att gå till dessa ställen, där de inte har någon kö.

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/sverige/lang-vantan-pa-vard-mot-angest

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons