Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Magkänslan inte alltid att lita på

Enligt forskaren Kristoffer Ahlström kan det vara farligt att lita för mycket på sin magkänsla. Han har studerat hur människan gör sina val och skrivit boken ”Magkänslans Anatomi”.
Annons

Enligt forskaren Kristoffer Ahlström kan det vara farligt att lita för mycket på sin magkänsla. Han har studerat hur människan gör sina val och skrivit boken ”Magkänslans Anatomi”, rapporterar SVT:s Vetenskapsnyheter. Han berättar för SVT varför magkänslan inte alltid är den bästa känslan att lita på.

– Mycket generellt kan man säga att vi är utrustade med en mental apparat för att plocka bär och fälla antiloper, och med den försöker vi besvara de hot som kommer från till exempel klimatförsämring eller finansiella kriser.

Annons
Annons

Han menar att det gäller att ha ett underlag för sina beslut, för om man bara litar på sin magkänsla finns en risk at man värderar risker och möjligheter fel.

– Ett exempel är att efter 11 september så valde många amerikaner att köra bil i stället för att flyga, men rent statistiskt så är det betydligt farligare att köra bil än att till exempel flyga.

Han pekar på att magkänslan kan vara väldigt lockande att gå på, och det har varit en del av människan under väldigt lång tid, dessutom menar han att vi rent generellt har en stark förmåga att överskatta oss själva.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2145670/farligt_lita_pa_magkanslan

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.