Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Många dör med smärta och ångest i onödan

En del människor dör i starka smärtor och med ångest, medan andra har en god livskvalitet ända tills livet tar slut. Den avgörande faktorn kan vara var i landet du bor, uppger SVT Rapport. För att se till att allt fler får en så bra död som möjligt ska ett nationellt vårdprogram för palliativ vård inrättas. Redan 2006 konstaterade nämligen Socialstyrelsen att ”den palliativa bården är ojämnt fördelad över landet. Personens bostadsort är avgörande för vilken palliativ vård som kan erbjudas. Det finns även bristande kunskaper i vårdfrågor, etik och bemötande inom hälso- och sjukvården....”.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-10

Annons

En del människor dör i starka smärtor och med ångest, medan andra har en god livskvalitet ända tills livet tar slut. Den avgörande faktorn kan vara var i landet du bor, uppger SVT Rapport.

För att se till att allt fler får en så bra död som möjligt ska ett nationellt vårdprogram för palliativ vård inrättas. Redan 2006 konstaterade nämligen Socialstyrelsen att ”den palliativa bården är ojämnt fördelad över landet. Personens bostadsort är avgörande för vilken palliativ vård som kan erbjudas. Det finns även bristande kunskaper i vårdfrågor, etik och bemötande inom hälso- och sjukvården....”.

Annons
Annons

Det är inte bara bostadsort som är avgörande. Hur man blir omhändertagen den sista tiden kan också variera mellan olika sjukhus och äldreboende inom en och samma kommun.

De flesta äldre dör inom äldrevården eller på sjukhus och på många ställen saknas kunskaper om smärtlindring i livets slutskede och om hur man ska bemöta den döende och de anhöriga.

Nu hoppas man att samlade riktlinjer för palliativ vård som Socialstyrelsen håller på att ta fram ska göra vården mer jämlik över hela landet.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Rapport - http://svt.se/2.22620/1.2558637/manniskor_dor_med_smarta_och_angest_i_onodan

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.