Nyhet | Psykiatri

Många saknar fast vårdkontakt

Enligt patientlagen har alla rätt till en fast vårdkontakt, men undersökningar visar att många som behöver det saknar en sådan.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det är särskilt de kroniskt sjuka och multisjuka som behöver ett ombud in i vården. Någon som kan förmedla, samordna och som har kunskap inte bara om klinikens kompetens utan också om andra alternativ inom och utanför landet. Men det råder en bristande kontinuitet i vården och patentlagens bestämmelse om rätten till att välja en fast läkarkontakt i primärvården har fått litet genomslag. Faktum är att många läkare inte ens känner till lagen, visar en färsk enkät av Läkarförbundet. Det skriver Läkartidningen i en artikel som belyser årets förbundsfullmäktige.

Nytt listningssystem kan bli aktuellt

Lösningen ska vara att få en bättre systematik i hur man schemalägger och planlägger läkares arbetstid. Att kunna lista sig hos en läkare i stället för på en vårdcentral är ett alternativ som diskuteras för att bättre kunna utnyttja både läkarnas och patienternas tid.

Annons
Annons

– Det finns landsting som arbetar aktivt med att man listar sig på läkare för att man har insett att lista sig på ett hus kanske inte hjälper patienten, Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande.

Förutom att förbättra ersättningssystemen vill även Läkarförbundet nu se över listningssystemet i primärvården.

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/05/Ersattningssystemen-motverkar-lakarkontinuitet/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons