Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Midsommar – då dricker svenskar som mest

Förra året köptes 13 miljoner liter alkohol inför midsommarfirandet. Det är en skillnad på 72 procent jämfört med en normalveckas försäljning på Systembolaget. Hur stor omsättningen är i pengar vill Systembolaget inte kommentera.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-06-21

Annons

Förra året köptes13 miljoner liter alkohol inför midsommarfirandet. Det är en skillnad på 72 procent jämfört med en normalveckas försäljning på Systembolaget. Hur stor omsättningen är i pengar vill Systembolaget inte kommentera.

Netdoktor har tidigare uppmärksammat en av sju svenskar, det vill säga en miljon svenskar, dricker för mycket. För fem år sedan hade vi i Sverige rekordhöga nivåer av alkoholkonsumtion, idag har den minskat något. Men svenskens alkoholkonsumtion har lett till en kraftig ökning av människor som söker vård för alkohol och drogrelaterade problem. Och som störst är den i åldersgruppen 16-29 år.

Annons
Annons

370 000 barn i Sverige far illa
Förutom att vuxna far illa på grund av alkohol räknar man att 370 000 barn i Sverige lever i familjer som har en förälder med riskbruk eller missbruk av alkohol eller narkotika. På Drugsmart.com, som drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, möter man dagligen barn och ungdomar som lever i risk- eller missbruksmiljö, bland annat genom en stödchatt. För första gången kommer stödchatten att hållas öppen hela sommaren.

– Förhoppningen är att barn och unga ska hitta tills oss och känna till att de har stöd hela sommaren och egentligen året runt. Här får de möjlighet att chatta om missbruk i familjen med en expert på området, särskilt då vi vet att många barn och unga blir extra utsatta då skolor och fritidsgårdar är stängda. Sedan är risken större att föräldrar dricker mer under semester och högtider, säger Nina Dahlman, redaktör på Drugsmart.com till Netdoktor.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.