Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Miljoner till unga med psykiska problem

Nu satsar regeringen extra på barn och ungas psykiska hälsa genom att skjuta till flera miljoner kronor om året till exempelvis ungdomsmottagningar. Detta efter ett krav som Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.
Annons

Efter förhandlingar med den rödgröna regeringen har Vänsterpartiet fått igenom en budget som innehåller en satsning på 280 miljoner kronor om året för att bemöta psykisk ohälsa bland barn och unga upp till 30 år mellan åren 2016-2019.

– Samtidigt som vi vet att den psykiska ohälsan har ökat bland unga, och inte minst bland unga kvinnor, så vittnar väldigt många om att det är svårt att få hjälp. Vi ser ett behov av att det måste bli enklare att få hjälp, sade Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt under ett tal i Malmö i helgen där 1200 vänsterpartister samlats.

Mer pengar till självinläggningsmottagningar

Annons
Annons

Satsningen på ungas psykiska hälsa delas in i två delar. Den ena delen består av en satsning på 130 miljoner kronor som ska gå till ungdomsmottagningar så att dessa ska kunna öka sin öppettider under helger och sommaren samt för att kunna anställa fler psykologer och kuratorer.

Den andra satsningen innehåller 150 miljoner kronor där pengarna ska gå till nya initiativ såsom exempelvis självinläggningsmottagningar som unga med psykiska besvär kan uppsöka när det krisar.

Hur pengarna ska användas styrs utifrån hur behoven ser ut från plats till plats. 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/09/14/miljoner-till-ungas-psykiska-halsa/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.