Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Morgonpigga män tjänar sju procent mer

Har du lätt för att vakna tidigt? Grattis! En ny studie visar att morgonmänniskor tjänar mer pengar än nattugglor, skriver SVT Vetenskapsnyheter. Morgonpigga män tjänar sju procent mer och har dessutom störst chans till varaktiga förhållanden. Studien har gjorts i Danmark och bygger på enkäter med 4000 personer i åldrarna 18 till 64 år.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-04-06

Annons

Har du lätt för att vakna tidigt? Grattis! En ny studie visar att morgonmänniskor tjänar mer pengar än nattugglor, skriver SVT Vetenskapsnyheter.

Morgonpigga män tjänar sju procent mer och har dessutom störst chans till varaktiga förhållanden. Studien har gjorts i Danmark och bygger på enkäter med 4000 personer i åldrarna 18 till 64 år.
I studien pratar man om A-människor som är de som vaknar tidigt även då de är lediga. B-människor är motsatsen, de som gärna sover.

Annons
Annons

– Det finns ett tydligt samband mellan långlivade förhållanden och sömnvanor. Allra bäst funkar det om han är A-människa och hon B-människa, säger forskaren Jens Bonke vid danska Rockwoolfondens forskningsenhet. 

De största vinnarna är alltså A-människorna. Orsaken till det menar forskarna är för att samhället i hög grad är byggt kring morgonmänniskornas vanor. Men samhället går mot ökad flexibilitet i arbetslivet. 2001 tjänade till exempel de morgonpigga 13 procent mer, idag ligger siffran på sju procent.

Kvinnor sover i snitt 13 minuter mer per dygn än vad män gör. Forskarna menar att det inte är förvånande då det sedan tidigare är känt att kvinnor sover djupare och med färre avbrott än män. För kvinnorna spelar inte heller civilstånd någon roll, man kan alltså inte se några skillnader på kvinnor i ett förhållande eller singelkvinnor.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2383007/morgonpigga_tjanar_mer&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyheter+%2

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons