Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Ny forskning om genterapi mot depressioner

Svåra, tidigare obotliga, depressioner kan hävas genom att manipulera en gen i cellerna i en viss del av hjärnan. Det hävdar en grupp forskare som nu arbetar med att ta fram ett sådant läkemedel.
Annons

Svåra, tidigare obotliga, depressioner kan hävas genom att manipulera en gen i cellerna i en viss del av hjärnan. Det hävdar en grupp forskare som nu arbetar med att ta fram ett sådant läkemedel, rapporterar nyhetsbyrån TT. Forskarna har funnit ett protein, som kallas p11, och detta protein kan förmodligen kopplas till depressioner hos såväl möss som människor.

Therese Eriksson och Per Svenningsson vid Karolinska institutet är två av forskarna bakom studie, som publiceras i kommande nummer av Science Translational Medicine. I studien har forskarna undersökt möss där genen som ligger bakom tillverkningen av proteinet p11 hade slagits ut. Och det som framkom var att mössen visade tydliga symtom motsvarande depression hos människa, exempelvis var de inte ett dugg sugna på att dricka sockervatten. När mössen dock behandlades så att aktiviteten i genen återställdes började de att bete sig normalt igen, skriver TT.

Annons
Annons

Dessutom har forskarna undersökt hjärnor från avlidna människor och då fann de att halterna av p11 var tydligt sänkta bland dem som haft diagnosen depression, vilket ger stöd till att brist på p11-proteinet kan vara en bakomliggande orsak. Nästa steg blir försök med genterapi på människor.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga (TT) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/genterapi-mot-framtida-depressioner-1.1192868

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons