Nyhet | Psykiatri

Ökad användning av sömnmedel

Förskrivningen av sömnläkemedlet melatonin har ökat med över 40 procent mellan 2015 och 2016. Den kraftigaste ökningen sågs bland vuxna kvinnor, visar ny statistik från Socialstyrelsen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Sedan sömnhormonet melatonin introducerades som läkemedel 2008 har det ökat stadigt och i fjol förstärktes trenden ytterligare. Under 2016 skrevs läkemedlet ut till 0,8 procent av befolkningen, omkring 80 000 personer, jämfört med 2015 knappt 0,6 procent under 2015.

– Utvecklingen kan bero på flera saker. Till exempel diagnosticeras allt fler med adhd – ett tillstånd som ofta också innebär att man har problem med sömnen. Det har även blivit möjligt att skriva ut melatonin utan licens från Läkemedelsverket, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

Störst användning bland kvinnor 

En rimlig förklaring till ökningen menar Socialstyrelsen är att melatonin förskrivs istället för andra sömnmedel, av vilka flera är narkotikaklassade. Läkemedlet är vanligast bland pojkar i åldern 10-19 år. Men den största procentuella ökningen, från 0,4 till 0,7 procent mellan 2015 och 2016, finns bland kvinnor i åldern 30–44 år.

Annons
Annons

– Ökningen bland de vuxna kvinnorna är relativt stor, även om det handlar om låga nivåer. I den här gruppen har också förskrivningen av adhd-läkemedel ökat stort från knappt 0,1 till runt 1 procent de senaste tio åren, säger Peter Salmi.

Korta fakta: 

 

  • Nästan 6,5 miljoner personer tog ut minst ett läkemedel år 2016. Detta motsvarar cirka 66 procent av befolkningen. Störst andel användare hittar man i de äldre åldersgrupperna.
  • Paracetamol, Omeprazol och Penicillin V är de receptförskrivna läkemedel som hämtas ut av flest antal patienter.
  • Statistiken innehåller uppgifter om läkemedel på recept. Receptfria läkemedel och läkemedel till slutenvården kommer att publiceras senare i år.

 

Annons
Annons

Källla: Socialstyrelsen

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2017/Sidor/kraftigokningavsomnmedletmelatonin.aspx

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons