Ökat antal självmord bland unga i samband med Netflix-serie
Under de tre månaderna som Netflix-serien "13 reasons why" fick som mest uppmärksamhet i sociala medier i USA, ökade också antalet självmord bland unga. Det visar en studie som presenteras i den vetenskapliga tidskriften JAMA Psychiatry, rapporterar Sveriges Radio.

Våren 2017 fick Netflix-serien "13 reasons why" (på svenska "Tretton skäl varför") skarp kritik då den detaljerat skildrar en ung kvinna som tar sitt liv.
Nu visar en ny studie att självmord bland unga personer i åldrarna 10-19 ökade under de tre månaderna som serien var som mest omtalad i sociala medier i USA, våren 2017, rapporterar Sveriges Radio.
Forskarna menar att de kunde se 94 fler självmord än förväntat, vilket är en 13-procentig ökning.
Inget samband sågs i äldre åldersgrupper
I studien tittade man även på äldre grupper, 20-29 åringar och de som var över 30 år. Men där kunde man inte så någon förändring i självmordsantalet.
– Ungas hjärnor är inte färdigutvecklade. Det är den i 25-års åldern. Man har svårare att se konsekvenser av sina handlingar och det ingår att testa gränser när man är ung. Där är det skillnad mellan unga och vuxna, menar Ullakarin Nyberg, överläkare och suicidforskare vid Karolinska institutet, till Sveriges radio.
Ett direkt orsakssamband går inte att konstatera
Men forskarna understryker att man ska vara försiktig med att tolka resultatet, och att ett direkt orsakssamband mellan Netflix-serien och det ökade antalet självmord inte går att konstatera.
-
Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7232816
Källor
-
Fråga efter symtom på hypogonadism hos män med depressiva besvär
Den generella uppfattningen bland läkarna är att män med hypogonadism är svåra att diagnostisera. En av förklaringarna kan vara att de diagnostiska kriterierna för testosteronbrist är ganska diffusa.
-
ADHD hos vuxna
Tvärtemot vad som tidigare ansågs kvarstår symtomen i vuxen ålder i cirka två tredjedelar av fallen.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.
-
Kvinna, 49 år, med alkoholmissbruk
Patienten Ann-Charlotte remitteras till beroendevården för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk. Hon besväras av tilltagande värk i kroppen och har derangerade levervärden. Hur går du vidare?
-
Svår covid-19 kopplas till depression och ångest
Personer som till följd av covid-19 infektion blev sängliggande i minst en vecka har visat sig i högre grad ha problem med ångest och depression. Detta i jämförelse med de som fick lindrigare symptom eller var friska.
-
Depression
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.