Nyhet | Psykiatri

Ökat antal självmord bland unga i samband med Netflix-serie

Under de tre månaderna som Netflix-serien "13 reasons why" fick som mest uppmärksamhet i sociala medier i USA, ökade också antalet självmord bland unga. Det visar en studie som presenteras i den vetenskapliga tidskriften JAMA Psychiatry, rapporterar Sveriges Radio.


Publicerad den: 2019-05-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

ledsen flicka
Annons

Våren 2017 fick Netflix-serien "13 reasons why" (på svenska "Tretton skäl varför") skarp kritik då den detaljerat skildrar en ung kvinna som tar sitt liv.

Nu visar en ny studie att självmord bland unga personer i åldrarna 10-19 ökade under de tre månaderna som serien var som mest omtalad i sociala medier i USA, våren 2017, rapporterar Sveriges Radio.

Forskarna menar att de kunde se 94 fler självmord än förväntat, vilket är en 13-procentig ökning.

Annons
Annons

Inget samband sågs i äldre åldersgrupper

I studien tittade man även på äldre grupper, 20-29 åringar och de som var över 30 år. Men där kunde man inte så någon förändring i självmordsantalet.

– Ungas hjärnor är inte färdigutvecklade. Det är den i 25-års åldern. Man har svårare att se konsekvenser av sina handlingar och det ingår att testa gränser när man är ung. Där är det skillnad mellan unga och vuxna, menar Ullakarin Nyberg, överläkare och suicidforskare vid Karolinska institutet, till Sveriges radio.

Ett direkt orsakssamband går inte att konstatera

Men forskarna understryker att man ska vara försiktig med att tolka resultatet, och att ett direkt orsakssamband mellan Netflix-serien och det ökade antalet självmord inte går att konstatera.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7232816

Annons
Annons
Annons