Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

P-piller kopplas till användning av antidepressiva

Det finns ett samband mellan bruk av hormonella preventivmedel och ökad förskrivning av psykotropa läkemedel bland unga kvinnor, det visar en registerstudie från Lunds universitet.


Publicerad den: 2018-05-21

Annons

Det finns många kvinnor som vittnar om att de mår dålig av hormonella preventivmedel, så som p-piller och hormonspiral. Trots detta har forskningen hittills inte kunnat ge någon riktig förklaring på detta.

– Det finns en skillnad mellan den kliniska vardagen och forskningen. Det finns många tonåriga och unga kvinnor som vittnar om att de mår dåligt av hormonella preventivmedel. Men forskningen har haft svårt att förklara fenomenet, säger Sofia Zettermark, genusvetare och doktorand vid Lunds universitet samt AT-läkare vid Kiruna sjukhus, i ett pressmeddelande.

Sofia Zettermark har därför, tillsammans med Juan Merlo, professor i socialepidemiologi vid Lunds universitet, genomfört en registerstudie som innefattar över 800 000 kvinnor i Sverige i åldern 12 till 30 år. Och här kunde de se en ”mycket stark koppling mellan användningen av hormonella preventivmedel och föreskrivningar av psykotropa läkemedel bland de yngsta”.

Skiljde sig åt mellan olika åldrar och läkemedel

Psykotropa läkemedel är en grupp läkemedel som används vid till exempel nedstämdhet, oro, depression och sömnsvårigheter. Däremot kunde man inte se lika stark koppling mellan preventivmedel och antidepressiva i alla åldrar.

– Bland de kvinnor som lämnat tonåren ser vi i studien inget samband alls, säger Sofia Zettermark i pressmeddelandet.

Annons
Annons

I studien kunde man också se skillnader mellan olika typer av preventivmedel, där förskrivning av psykotropa läkemedel var högst hos dem som använde icke-orala preventivmedel som p-ring, hormonspiral och p-plåster.

Inspirera till fortsatta studier om p-piller

Stora delar av denna registerstudie överensstämmer även med en dansk registerstudie från 2016.

Men Sofia Zettermark menar att studiens syfte inte är att unga kvinnor ska sluta använda hormonella preventivmedel, utan att inspirera till fortsatta studier och öka kunskapen inom ämnet.

Annons
Annons

– Det går aldrig att dra slutsatser om enskilda individers hälsa utifrån en registerstudie, och därför ej heller ge behandlingsrekommendationer. Det är också många kvinnor som använder hormonella preventivmedel och mår bra, säger hon i pressmeddelandet.

    Källor

  • Lunds universitet - https://www.lu.se/article/p-piller-och-andra-hormonella-preventivmedel-knyts-till-forskrivning-av-antidepressiva

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.