Nyhet | Psykiatri

Patienter med epilepsi hade stamceller där de inte finns hos friska personer

Neurala stamceller har påträffats i epileptisk hjärnvävnad – utanför de delar av hjärnan där de normalt finns. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi har bekräftat vad tidigare studier indikerat och fått nya ledtrådar om vilken typ av neurala stamceller det är, säger Milos Pekny, professor vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi på Sahlgrenska akademin.

Neurala stamceller, med förmågan att bilda nya nervceller i hjärnan, finns normalt i hippocampus och i den så kallade subventrikulära zonen i hjärnan. Men hos över hälften av patienter i studien fanns cellerna även utanför de här regionerna, i den epileptiska hjärnvävnad som opererades bort.

Annons
Annons

Årligen utförs drygt 50 operationer av det här slaget i Sverige och en majoritet av patienterna blir anfallsfria eller får väsentlig reduktion av anfallsfrekvensen. Det som sker vid ingreppet är att hjärnvävnad, som är skadad på grund av missbildning, förvärvad skada eller annan orsak, kirurgiskt avlägsnas efter ett omfattande utredningsarbete.

Ökad förståelse om hjärnan

– Drygt 60 procent av patienterna hade epileptisk vävnad med stamceller som kunde omvandlas till nervceller, astrocyter och oligodendrocyter (tre typer av hjärnceller) när de sedan odlades i laboratoriet, säger Milos Pekny.

Forskarna har nu fått en bättre bild av den del av hjärnan hos människor med epilepsi som av varierande orsaker – exempelvis ett trauma, en stroke eller en växande tumör – slutat svara på kontrollsignaler och ger upphov till återkommande anfall.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//nya-fynd-om-stamceller-i-ovantad-del-av-hjarnan-hos-patienter-med-epilepsi.cid1417382

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons