Nyhet | Psykiatri

P-pillers effekt på livskvalitet granskas

Fler unga kvinnor slutar med p-piller, ofta på grund av att de upplever problem med nedstämdhet eller minskad sexlust. I en av de första studierna någonsin ska nu p-pillers effekt på livskvaliteten granskas.

Publicerad den: 2015-01-07
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Trots att p-pillret funnits i ett halvt sekel är okunnigheten om dess effekter stor.

– När det gäller allvarliga medicinska risker vet vi en hel del, men när det kommer till livskvalitet och hur man känner sig vet vi nästan ingenting, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet och Netdoktors expert, som leder den nya studien, i en intervju med TT.

Annons
Annons

– Med tanke på att uppemot 40 procent av unga kvinnor numera använder hormonella preparat, ibland i decennier, är det angeläget att också titta på hur man kan påverkas allmänt av det, säger hon.

I studien ingår totalt 300 kvinnor, varav hälften ska ta p-piller under tre månader och den andra hälften får placebo. Under tiden ska kvinnorna rapportera om hur de mår och hur de upplever sin livskvalitet.

Alexandra Alegren, 33 år, från Stockholm, säger att p-pilleranvändandet sjunkit i hennes vänskapskrets.

Annons
Annons

– Jag tror att folk är mer medvetna nu om att vi stoppar i oss hormoner som inte ska vara i kroppen. Jag blev själv negativt påverkad av dem, säger hon till TT.

Men Angelica Lindén Hirschberg vill betona att det inte är säkert att man kommer att kunna belägga att p-pillren faktiskt påverkar livskvaliteten negativt.

– Att ha en ofördelaktig föreställning om p-piller från början kan också påverka hur man mår. I vissa fall kan kvinnor säkert påverkas negativt, men vi tror inte att det gäller generellt.

 

    Källor

  • Svenska Dagbladet - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/p-pillers-effekt-granskas_4231679.svd

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons