Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Psykisk ohälsa ökar bland unga män

Allt fler unga personer vårdas inom den psykiatriska öppenvården. Ökningen är störst bland unga pojkar och män. Flertalet har en adhd-diagnos, visar en rapport från Socialstyrelsen som har kartlagt hur den psykiatriska vården ser ut. I åldersgruppen 18-24 år vårdades 260 män per 10 000 invånare inom den psykiatriska öppenvården år 2005. Motsvarande siffra för år 2010 var 345.
Annons

Allt fler unga personer vårdas inom den psykiatriska öppenvården. Ökningen är störst bland unga pojkar och män. Flertalet har en adhd-diagnos, visar en rapport från Socialstyrelsen som har kartlagt hur den psykiatriska vården ser ut.

I åldersgruppen 18-24 år vårdades 260 män per 10 000 invånare inom den psykiatriska öppenvården år 2005. Motsvarande siffra för år 2010 var 345.

Unga män vårdas i högre utsträckning för hyperaktivitetsstörningar och depressioner än unga kvinnor. Idag har flertalet av de unga pojkar och unga män som vårdas inom den psykiatriska öppenvården en adhd-diagnos, enligt Socialstyrelsen.

- Vi har tidigare sett att den psykiska ohälsan ökar bland unga kvinnor. Men nu ser vi även en ökning för pojkar och unga män. En förklaring är just att antalet unga män och pojkar med adhd-diagnos blivit flera, säger Mårten Gerle som är sakkunnig vid Socialstyrelsen.

Annons
Annons

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2012/2012-3-14

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.