Nyhet | Psykiatri

Sociala problem under graviditeten gör barnen lättare sjuka

Kvinnor som är psykosocialt pressade under graviditeten får också barn med högre nivåer av stresshormoner. Barnen drabbas dessutom oftare av vanliga barnsjukdomar.

Publicerad den: 2014-12-03
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt hårstrån hos barn, eftersom stresshormonet kortisol lagras in i hårstrået på samma sätt som årsringar i ett träd. På så vis har forskarna kunnat mäta sammanlagda stressnivåer hos barnen under längre tidsperioder.

– Vi såg bland annat att spädbarn med höga nivåer av kortisol hade fortsatt höga värden under flera år framåt, faktiskt under hela den tidiga barndomen. Barnens stressnivåer var även kopplade till mammans nivåer, trots att de ju är helt olika biologiska varelser, säger Jerker Karlén som ligger bakom doktorsavhandlingen, i ett pressmeddelande från universitetet.

Annons
Annons

Resultaten visade att barn till mödrar som var psykosocialt belastade under graviditeten hade en ökad risk för att drabbas av nästan alla vanliga sjukdomar som barn får upp till tio års ålder. Det gällde allt från förkylningar till urinvägsinfektioner och astma. Ju jobbigare familjen hade det under graviditeten, desto högre var nivåerna av stresshormonet i håret, vilket alltså även påverkade graden av sjukdom hos barnet.

Nu föreslår forskarna att samhällets insatser ska riktas in på att stötta unga familjer med flera negativa psykosociala faktorer.

    Källor

  • Linköpings universitet - http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.605153?l=sv

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons