Sömnen tar stryk när vår biologi inte hinner med teknikutvecklingen

Även om sömnsvårigheter inte är någon ny företeelse har antalet drabbade ökat i antal och det är först på senare tid som forskningen lärt oss mer om vad sömnen egentligen betyder för vår hälsa, och hur vi kan behandla problemen. – De ökade sömnproblemen har att göra med att våra liv har blivit mer komplexa. Vi har helt andra krav på oss att prestera och leverera än tidigare, men vi har också helt andra möjligheter att utföra saker snabbt tack vare en explosion av teknisk utveckling vilket gör att vi kanske får mycket att fundera på i slutet av dagen. Människan hänger inte med i utvecklingen biologiskt, säger Jan Ulfberg, specialist i internmedicin och sömnexpert.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-04-26
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Även om sömnsvårigheter inte är någon ny företeelse har antalet drabbade ökat i antal och det är först på senare tid som forskningen lärt oss mer om vad sömnen egentligen betyder för vår hälsa, och hur vi kan behandla problemen.

– De ökade sömnproblemen har att göra med att våra liv har blivit mer komplexa. Vi har helt andra krav på oss att prestera och leverera än tidigare, men vi har också helt andra möjligheter att utföra saker snabbt tack vare en explosion av teknisk utveckling vilket gör att vi kanske får mycket att fundera på i slutet av dagen. Människan hänger inte med i utvecklingen biologiskt, säger Jan Ulfberg, specialist i internmedicin och sömnexpert.

Annons
Annons

Idag har ungefär en av fyra svenskar problem med att sova. Som väl är finns det hopp för den sjukligt trötte.

– Behandlingarna och kompetensen inom sjukvården har förbättrats mycket bara de senaste åren. Bland annat har primärvården blivit bättre på att fånga upp patienter med sömnproblem, säger Jan Ulfberg.

Läs hela intervjun med Jan Ulfberg

Annons
Annons

    Källor

  • Netdoktor - http://www.netdoktor.se/stress-utbrandhet/?_PageId=186247

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

  • Avatar Tidigare användare 2012-04-26 14:22 (9 år sen)

    Ligger mycket anning  i analysen av Jan Ulfberg. Jag ser detta dagligen hos mina patienter på VC. Bra att sätta fokus på sömn.P.H. 


Annons
Annons
Annons