Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Sovmorgon kan förbättra betygen

Många tonåringar lider av sömnbrist – vilket i sin tur kan leda till att betygen i skolan blir sämre. Enligt amerikanska studier skulle sovmorgon kunna vara en lösning.


Publicerad den: 2017-09-11

Annons

Enligt Marianne Ors, som är barnneurolog och överläkare vid neurofysiologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, ändras sömnrytmen under livets gång.

– Vid puberteten infaller tendensen att vilja sova senare än i vuxenlivet. Så det är faktiskt svårare för en tonåring att gå och lägga sig och somna jämfört med vad det är för en äldre människa, säger hon till forskning.se.

Brist på sömn leda till en rad negativa konsekvenser så som försämrad koncentrationsförmåga, sämre inlärningsförmåga och nedstämdhet.

Annons
Annons

När vi sover repeterar vi det som vi har lärt oss under dagen, minnen flyttas från korttidsminnet till långtidsminnet och nervbanorna finjusteras så att vi kan bli bättre på det vi lärt oss. Samtidig sover allt fler ungdomar sämre, vilket alltså också kan leda till att de får sämre betyg.

Sovmorgon gav goda resultat

I några amerikanska studier lät man elever få sovmorgon och lät dem börja skoldagen halv nio eller nio och det gav positiva resultat.

– Det finns en tydlig evidens för att senare skolstartstider hjälper många ungdomar. De amerikanska studierna visar att närvaron ökar, att eleverna har lättare att koncentrera sig, att det blir lugnare i klassrummen och att eleverna får högre betyg, säger John Axelsson, professor i sömnvetenskap vid Stockholms universitet, till forskning.se.

Ett billigt alternativ för att höja betygen skulle alltså, enligt de amerikanska forskarna, vara sovmorgon.

Annons
Annons

Dock vet man inte hur detta påverkar eleverna på lång sikt. En negativ effekt skulle kunna vara att ungdomarna kompenserar med att vara vakna ännu längre på kvällen - då de kan sova längre på morgonen.  Dessutom får ungdomarna sluta skolan senare på dagen och det är inte heller optimalt menar Marianne Ors då ”tonåringars prestationer inte är de bästa på eftermiddagarna”.

    Källor

  • forskning.se - http://www.forskning.se/2017/09/07/somnbrist-stor-studierna/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.