Nyhet | Psykiatri

Speciallampor i hemmet ska förbättra hälsan

Var tionde svensk lider av sömnstörningar som på sikt kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och nedstämdhet. Individuellt anpassade lampor kan vara lösningen på problemet.

Publicerad den: 2014-11-19
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Forskare vid Lunds universitet är just nu i full färd med att ta fram ett IT-system som kan anpassa belysningen i våra hem och ge oss den ljusdos som behövs för att dygnsrytmen ska bli rätt. På så vis ska nattsömnen förbättras och sjukdomsrisken minska. 

Tanken är att man ska bära små ljusmätare som känner av hur mycket dagsljus man fått. Ljusmätaren skickar sedan signaler till lysdiodlamporna som anpassar sitt ljus efter dina behov.

– Systemet läser av vilken ljusmängd man har fått och då kanske det är så att du behöver ganska mycket ljus på morgonen. Då kommer LED-lamporna att dimmas upp i badrummet till den nivå som du behöver, säger Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi, till Vetenskapsradion.

Inom tre år ska tekniken testas på försökspersoner i hemmiljö. Och Thorbjörn Laike tror att den kan göra skillnad för vår hälsa.

– Vi får inte tillräckligt mörkt när vi ska sova och sedan har vi inte tillräckligt ljust när vi ska arbeta och vara vakna. Då får vi ofta en sänkt aktivitetslust, vi blir mer lättirriterade och vi får svårare att koncentrera oss längre perioder, säger han till Sveriges Radio.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6022049

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons