Nyhet | Psykiatri

Studie: Bästa behandlingen vid bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom behandlas vanligen med antingen humörstabiliserande eller antipsykotiska läkemedel. I en ny studie har nu forskare vid Karolinska Institutet kommit fram till vilken behandling som är mest effektiv.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

En människa som lider av bipolär sjukdom har ofta kraftiga svängningar i humöret, det vill säga omväxlande episoder av depression och mani.

Sjukdomen behandlas vanligen med antingen humörstabiliserande eller antipsykotiska läkemedel. Den mest effektiva humörstabiliserande behandlingen anses vara litium, dock har det gjorts få studier som har jämförts den långsiktiga effekten av olika läkemedel vid sjukdomen, skriver Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Men nu har forskare vid Karolinska Institutet gjort en studie för att ta reda på vilken behandling som faktiskt är den mest effektiva.

Annons
Annons

För att göra det jämförde forskarna risken för återinläggning hos drygt 18 000 patienter i Finland som tidigare hade varit inlagda på sjukhus på grunda av bipolär sjukdom.

30 procent lägre risk

Resultatet visade att litiumbehandling gav närmare 30 procent lägre risk för återinläggning i psykisk eller kroppslig sjukdom, jämfört med ingen behandling alls.

Även långtidsverkande injektioner av antipsykotiska läkemedel visade sig vara effektivt. Här visade det sig också att just långtidsverkande injektioner gav bättre resultat (30 procent längre risk för återinläggning) än om patienten tog samma antipsykotiska läkemedel oralt.

Annons
Annons

”Bör vara förstahandsval vid bipolär sjukdom”

– Förskrivningen av litium har minskat stadigt under senare år, men våra resultat visar att litiumbehandling fortsättningsvis bör vara förstahandsval vid bipolär sjukdom. För de patienter där litium inte bedöms vara en lämplig behandling kan långtidsverkande injektioner av antipsykotiska läkemedel vara ett säkert och effektivt alternativ, säger Jari Tiihonen, specialistläkare och professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet, i pressmeddelandet.

Det antipsykotiska läkemedel som används mest vid bipolär sjukdom och som ges i tablettform, quetiapin (Seroquel), minskade endast risken för återinläggning med sju procent, enligt studien.

Studien publicerades i JAMA Psychiatry. Forskningen finansierades av Social- och hälsovårdsministeriet i Finland och inga företag har finansierat just denna studie, skriver KI i sitt pressmeddelande. Men flera av författarna har företagskopplingar och har tidigare mottagit finansiering/arvoden av läkemedelsbolag i olika sammanhang. Två av författarna är anställda av kontraktsforskningsbolaget EPID Research. Se den vetenskapliga artikeln för mer information om potentiella intressekonflikter.

Publikation: Real-World Effectiveness of Pharmacologic Treatments for the Prevention of Rehospitalization in a Finnish Nationwide Cohort of Patients With Bipolar Disorder

    Källor

  • Karolinska Institutet - https://ki.se/nyheter/litium-ger-lagst-risk-for-aterinlaggning-vid-bipolar-sjukdom

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons